HVAD FÅR JEG UD AF DET?

Jagten på gevinsten

For et stykke tid siden, var jeg til frisør og hun spurgte mig, hvad jeg laver til daglig. Jeg fortalte om hjemmesiden her og jeg fortalte om de workshops i udesidninger, jeg har planlagt for i år. Det spørgsmål som dernæst kom fra min frisør fik mig til at tænke rigtig meget. Hun spurgte nemlig:

Hvad får jeg ud af det? (Altså i dette tilfælde af at deltage i en udesidning).

Og det er jo et rigtig godt spørgsmål. Det er så godt et spørgsmål, at det er det man prøver at besvare i al markedsføring. Hvad får du ud af det? Hvad får du ud af at købe det her produkt, og hvordan kan det bidrage positivt til dit liv. Det er jo sådan alt salg er og det er ikke nogen hemmelighed eller stor afsløring. Når jeg fortæller om alle fordelene ved at lave en udesidning, altså, hvordan det kan gøre en stor forskel for en person at lave en udesidning, så er det det samme: Hvad får du ud af det.

Men. Der var også noget ved det spørgsmål fra min frisør, som fik trykket på nogle knapper i mig. For det er så symptomatisk for vores tid, at alt hvad vi gør, det gør vi for ‘at få noget ud af det’. Vi mediterer, går til yoga, har spirituelle praksisser, fordi vi ved, at der er nogle gevinster ved at gøre det. Der er nogle kontante effekter, vi opnår når vi f.eks. mediterer. Vores blodtryk sænkes, vi bliver mindre stressede, vi får større overskud osv. Og det er alt sammen meget dejligt og bestemt noget, der har godt af at blive øget i vores liv.

Men i den her jagt på ‘hvad får jeg ud af det’, så har vi glemt noget andet vigtigt. Det er som om, at alt hvad der har med spiritualitet og selvudvikling er blevet kuppet af ‘videnskaben’ og dernæst af markedsføring. Det er så dejligt, at det nu er muligt at måle, hvordan f.eks. meditation har en fremragende effekt på vores krop og sind. Det er skønt! Problemet er, at vi vænner os til at spørge, hvad vi kan bruge ting til og så vælge ud fra det parameter istedet for, hvad vi har lyst til.

Just do it

Sikke nogle underlige stive liv, vi kommer til at leve, hvis vi hele tiden vælger ud fra ‘hvad får jeg ud af det’ i stedet for ‘hvad har jeg lyst til bare fordi’.

Skal man altid vide, hvad man får ud af alting før man gør det? Prøv at tænke over, hvordan dit liv ville have set ud, hvis du kun havde gjort de ting, hvor du vidste at det her opnåede du noget bestemt ved. Hvad med alle de gange, hvor impulser og intuitionen har ledt dig? Hvor du ikke vidste, hvorfor du gjorde som du gjorde, men bare ikke kunne lade være, af ren og skær lyst?

Hvad får du ud af at nusse dit barn på kinden? At sidde i solens første forårsstråler? At kysse din elskede? Hvad får du ud af at gå en tur bare fordi det er dejligt? Hvad får du ud af at lege? At være kreativ?

Har kapitalismen også kuppet dig og din spiritualitet?

Det som i virkeligheden lokker rigtig mange mennesker ind i den spirituelle verden er tanken om at manifestere det som, de ønsker sig. At de kan komme i det berygtede (og vidunderlige) flow. Og hvorfor er det, at så mange mennesker ønsker det? Hånden på hjertet, så er det for mange et økonomisk spørgsmål. Det er fordi vores liv er så megapressede af arbejde, og at ingen af os nogensinde får det her økonomiske overskud, som gør at vi kan tage 2 år ud af kalenderen og bare rejse verden rundt. Manges interesse i spiritualitet og selvudvikling kommer altså ud af et sted, hvor de egentligt bare ønsker sig nogle flere penge. Og det er forståeligt nok, for rigtig mange er ved at drukne i deres hamsterhjul.

Så kapitalismen kupper også spiritualiteten. Her er endnu et middel til at blive rig! Bare køb den her bog, deltag i det her kursus, visualiser på livet løs og hvis der ikke sker noget, så skal du bare købe noget mere!

Søg med din sjæl

Men hvad får du ud af det? Du kommer til at løbe hovedløs rundt efter endnu et quick fix som kan ordne din økonomi, så du endelig kan blive så fri som du ønsker at være det. Så du endelig kan leve livet. Så du endelig kan slappe af, og gøre alt det du har lyst til …

Jeg kan ligeså godt sige det som det er. Det kommer ikke til at ske. Du bliver ikke rig af at bruge mange penge på at blive det. Det der sker, er at du træder ind i endnu en købsspiral, hvor du mister dig selv og din egen fornemmelse af, hvad der er godt for dig. Når du søger efter: Hvad får jeg ud af det? Så søger du med dit ego. Det kommer der aldrig noget positivt ud af.

Søg med din sjæl. Tillad dig selv at mærke efter. Bare mærk. Er det her noget for mig? Undgå at læse salgsteksterne til kurser eller andre ting. De er kun designet til at tale til dit ego, og de vil altid tale ind i usikkerhed, og det du tror du mangler i dit liv.

Big Magic

Hvor tit vælger du at tilføre noget i dit liv, alene af den grund, at det kunne være sjovt at gøre? Det er meget nemt at falde i en beregnende voksen-fælde, hvor alting bliver så kalkuleret og hvor ting i ens liv, kun må eksistere der, hvis der er et formål. Noget man får ud af det.

Noget af det som du vil opleve, at du får istedet for, når du ikke spørger hvad du får ud af det, det er noget helt uventet. Det er eventyr. Det er liv. Det er sommerfugle i maven. En følelse og en stærk fært af at livet er magisk. Det er smil, glæde, lykke. Det er en kontakt med og klar fornemmelse af, at der er andet på spil her på Jorden. At du ikke er alene. At du er forbundet. Når du følger din lyst fordi du ikke kan lade være, så vil et skridt tage det næste, og du vil ende lige der, hvor du rent faktisk føler, at du lever et liv i overflod og overskud. Det er en meget billigere og sjovere genvej.

Og hvis du har brug for inspiration til uventede, eventyrlige oplevelser, så anbefaler jeg altid at læse Elizabeth GilbertsBig Magic‘.

Jeg har udgivet en e-bog om udesidning. Den hedder ‘Magisk arbejde i skoven. Udesidning for begyndere’. Du finder den i shoppen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM