ELEMENTARBEJDE I HVERDAGEN

I forlængelse af de fire andre indlæg – Bevidst arbejde med elementerneIntroduktion til elementarbejdet, Jord, ild, luft og vand og Energetisk elementarbejde er vi nu kommet til det femte i serien om elementerne.

Dette indlæg handler om, hvordan vi kan arbejde endnu mere praktisk med elementerne. Hvordan det er muligt, at få arbejdet med elementerne integreret i hverdagen. For vi bruger stort set alle elementerne i vores hverdag. Til at rense og til at give ny energi. Men bevidstheden om, at det er det vi gør, gør en forskel.

Som med alt andet spirituelt arbejde, så betyder det noget, at vi bevidstgør det. Eller egentligt, er det sådan med alt hvad vi laver i livet. Uanset om vi kalder det for spirituelt arbejde eller ej. Når vi er tilstede, er nærværende, og altså bevidste, så vil vi tydeligere kunne mærke effekten, af det som arbejdet giver os.

Når jeg fermenterer kål, og ælter løs på kålen, for at frigive vandet fra grøntsagerne, så betyder det også noget, om jeg er tilstede i processen. Det betyder noget for effekten af æltearbejdet i mig. Jeg bliver afslappet, mit nervesystem falder til ro, når jeg ælter kål med fokus. Surkålen som er resultatet af æltearbejdet, bliver også bedre. Jeg kan tydeligt mærke (og smage), om jeg har været tilstede i processen eller ej.

Når jeg er bevidst om min kontakt med et element, så mærker jeg også tydeligere effekten af kontakten. Det bliver nemmere for mig, at tappe ind i den ro og jordforbindelse jeg får når jeg har været tilstede i kontakten med elementet. Også når jeg f.eks. sidder i sofaen om aftenen og slapper af. Så kan jeg nemmere genkalde mig roen, fordi jeg var bevidst i kontakten med elementet tidligere på dagen. Sådan fungerer det også med meditation og mange andre spirituelle praksisser.

Naturen i Skotland, Isle of Arran

JORDELEMENTET I HVERDAGEN

Mursten, cement, træ, altså alt det som bygninger indeholder, er en del af jordelementet. Det er smart, at kunne kontakte jordenergien, selv hvis du sidder i en lejlighed på 4. sal. Du kan lægge en hånd på væggen, og derigennem få jordforbindelse. Både fordi materialerne som bygningen er lavet af kommer fra jorden. Men også fordi bygningen hviler på jorden, så jordens energi kan trækkes op gennem materialerne på den måde. Se for dig, hvordan jord-energien grounder dig. Gør dig selv bevidst om at det er det som sker, og effekten vil være endnu kraftigere.

KOST OG SØVN OG JORDFORBINDELSE

En god søvn, sund mad uden for meget sukker, nul (eller begrænsede mængder) alkohol, koffein, rene gode fødevarer, og masser af vand, er også godt for jordforbindelsen, og dermed roen i dig selv. Prøv at tænke på hvordan du har det, efter en nat uden særlig meget søvn, med et par kopper kaffe og en kanelsnegl i blodet morgenen efter. Den underlig sitrende fornemmelse i kroppen er tegn på mangel på jordforbindelse.

Det er nemt at sørge for en god stabil jordforbindelse og dermed også et forholdsvist roligt nervesystem, ved at tage kost, søvn, tid i naturen og motion med i regnskabet.

AT GRO RØDDER NED I JORDEN

En god jordforbindelsesøvelse er, at du i en lille visualiseringsmeditation ser for dig (og måske mærker), hvordan du gror rødder ned i jorden som et stort træ. Se for dig hvordan dine rødder starter med at være små, og så efterfølgende gror sig større og større ned i jorden. Du må også gerne gro en stor krone op i himlen samtidig. Men husk, at gro et stort og kraftfuldt rodnet først, ellers vælter du. Det gælder både i øvelsen her og i livet generelt.

Du kan stå op, eller sidde ned og lave øvelsen. Øvelsen kan også laves stående i køen i Brugsen, mens du vasker op, eller venter på bussen. Den tager virkelig ikke lang tid at lave, når du først har vænnet dig til lige at gro rødder, der hvor du står eller sidder.

MANIFESTATION

Vi har brug for jordelementet, til at kunne manifestere vores fysiske virkelighed med. Vi får aldrig luftens ideer manifesteret, altså jordfæstet i det fysiske, hvis vi ikke har jord i os eller arbejder med jordelementet

Det er naturligvis oplagt, at få jordforbindelse ved at være direkte på jorden. Men du styrker også din jordforbindelse ved at være i naturen i det hele taget. Jorden har et elektromagnetisk felt og er elektrisk ligesom vi er det.

Det er rigtig godt og sundt, at gå barfodet på jorden, som en del af ens spirituelle praksis. Og hvis det bliver for koldt for fødderne om vinteren, så kan du også bare sætte dine hænder ned på jorden. Du kan lige så fint trække jordforbindelse op gennem dine hænder, som gennem dine fødder. Gummisko og syntetiske underlag som en yogamåtte, blokerer for det elektromagnetiske felt fra jorden og din krop. Gå barfodet så snart du har muligheden for det. Læg dig på jorden, og i sandet på stranden. Tænk hele tiden i hvordan du kan få fysisk kontakt med jorden, det nærer dig og genoplader dig på en meget healende måde.

Jo mere jordforbindelse du har, jo nemmere er det for dig, at manifestere dine ønsker og ideer i det fysiske. Hvis du ikke har ro og stamina til, at holde ved dine ideer, og gå vejen for at manifestere dem, så får du aldrig ført noget ud i livet.

Jord elementet i form af en klippe i Skotland

LUFTELEMENTET I HVERDAGEN

LUFT UD

En god og nem måde, at forbinde sig med elementet luft på er naturligvis, at lufte ud i sit hjem. Ligesom luft er en fantastisk renser af det æteriske felt omkring din krop, så er luften også god for dit hjem. Luft ud hver dag. Men luft i særdeleshed ud, hvis der har været et skænderi eller en tung stemning i dit hjem. Luft ud hvis du har haft en telefonsamtale du gerne vil slippe igen. Luft også ud når du har haft besøg af mange mennesker og deres forskellige energier. På den måde giver du dit hjem en nem og naturlig renselse, og det er nemmere at bevæge sig videre, og slippe ting som måske har været hårde at være i.

AT BLÆSE SÆBEBOBLER

At blæse sæbebobler er en fin praksis. Det er en dejlig ting, at gøre med børn, men du kan også sagtens gøre det alene. Når du blæser boblerne, så send ønsker afsted samtidig. Send bønner og taksigelser afsted med boblerne. Børn synes det er vidunderligt, og det giver dem en intuitivt forståelse af, hvordan man kan arbejde med elementet luft, og samtidig sende ønsker og bønner afsted. Se for dig, hvordan dine bønner og ønsker nu bliver båret ud i verden, og mærk glæden over, at de bliver hørt.

BUDDHISTISK VINDRITUAL

Et smukt ritual du kan lave med elementet luft, er dette gamle buddhistiske ritual. Det går i al sin simpelhed ud på, at du finder nogle fine bånd, eller noget silkepapir i en aflang form, som du løst binder om et træ. Det må gerne være et særligt træ, som du har et forhold til, og som for eftertiden kan være dit ønsketræ.

På båndet, eller papiret, skriver du dit ønske, eller din bøn. Det kan også være en taksigelse. Du binder båndet eller papiret så løst om træet, at det kan blive båret med af vinden når den blæser. På den måde lader du vinden bære ønsket ud i universet for dig. Papir er nok det mest miljøvenlige at bruge, men det kan også være, at du har andre ideer til hvad der kan virke for dig og verden.

ILDELEMENTET I HVERDAGEN

AT TÆNDE LYS FOR ANDRE

At tænde et lys for andre, er en gammel tradition, som bliver brugt over hele verden, i mange forskellige religioner. Det er et normalt ritual at bruge, når man våger over døende eller døde. Det er en måde hvorpå man ærer de døende og døde på, og man tænder lyset, for at styrke ens bøn for dem man sidder ved. Man tænder også lys i kirker, for dem som allerede er taget herfra. Det er også et meget kendt ritual, over hele verdenen, at man sætter et lys ved et foto af en afdød som man gerne vil mindes.

Lyset bærer bønnerne, taknemmeligheden og minderne. Lyset giver også håb i sorgen, og husker os på, at lyset stadig eksisterer, selv når sorgen er mørkest. Lyset er her altid, ilden er universel og giver styrke og klarhed, til at komme igennem svære tider.

SÆT LYS PÅ ALTERET

Du tænder et lys på dit alter, for at trække endnu mere kraft ned til dit alter og til de omgivelser dit alter er i. Ild er en meget kraftfuld energi, også i form af et tændt stearinlys. Selv den lille flamme fra et stearinlys har kraften til, at brænde hele dit hus ned, hvis uheldet skulle være ude. Du tænder også et lys på dit alter, for at forbinde dig med lyset i den lære, du du føler dig forbundet med. Uanset om det er buddhisme, kristendom eller asatro.

AT LAVE ET CEREMONIELT BÅL

Et bål er ikke bare et bål. Der er bål du laver for, at hygge udenfor med familie og venner. Bål hvor der måske bliver drukket øl eller vin omkring. Bål man bager snobrød på med børn. Bål man laver, for at brænde haveaffald af. Bål til bålmad og til Skt. Hans.

Et ceremonielt bål skal laves med nænsomhed og omsorg. Det bygger man op med nærvær og respekt for ild-elementet. Det er et bål man laver af rent træ, og det er et bål man nænsomt tilføjer nyt brænde. Man smider ikke bare et stykke træ på et ceremonielt bål. Man er omhyggelig, og sidder længe, og ser på bålet og mærker ind i, hvor det vil være bedst for bålet, at tilføre brænde. Man behandler et ceremonielt bål som et levende væsen, som man beder til og passer på. Man smider ikke cigaretskodder eller snotpapir på et ceremonielt bål. Man ærer det og ærer ilden. 

Ved et ceremonielt bål kan man nemmere kontakte ildens element. Det er nemmere at bede til ilden, og bede det hjælpe, rense og styrke en i sit liv. Man giver langsomt bålet mere føde i form af træ, ved som sagt at mærke ind i hvor det nu vil være bedst, at placere et stykke brænde. Man roder ikke unødigt rundt i et ceremonielt bål. Når du først har prøvet, at lave sådan et bål, så ved du også hvor respektløst det føles hvis du kommer til det.

TAKSIGELSER VED BÅLET

På et ceremonielt bål kan du bede med forskellige urter. Du kan sige dit tak, dine bønner og dine ønsker for fremtiden ved forsigtigt, at lægge tørrede urter på bålet. Du ofrer dine urter til ilden, og ilden giver dig i gave retur, at dine bønner, ønsker og taksigelser bliver båret med røgen fra urterne, til de andre verdener hvor dine bønner bliver hørt og opfyldt.

Du kan putte alle de tørrede urter på som du har lyst til. Ceder bliver traditionelt set brugt af de nordamerikanske indfødte. Men du kan også bruge cypres, salvie, lavendel og hvad du ellers har tørret fra din have eller natur omkring dig. Ægte tobak er også en god og kraftfuld urt at putte på bålet. Her taler jeg naturligvis ikke om, at du smider en Blå Kings på bålet. Men at du køber, eller dyrker, ægte ren tobak, som er et produkt som ikke har særlig stor sammenligningsværdi med den type tobak man finder i cigaretter.

ILDEN ER DET ÆLDSTE SAMLINGSPUNKT

Nogle af de ældste cirkler i verden, har haft ilden som centrum. Ild gør os centrerede og fokuserede. Ild brænder forstyrrende tanker væk, og koncentrerer opmærksomheden på det vil gerne vil se på.

Brug bålet som et samlingspunkt, med venner og familie, og brug det meget gerne rituelt. Sæt en højtidelig stemning omkring det, at være om ilden. Hvis der er rum for det rituelle, så giv plads til stilhed og eftertænksomhed omkring bålet. De fleste mennesker savner det højtidelige i deres liv, men det er kan føles sårbart, at være den som står forrest og sætter den stemning.

Jeg vil invitere dig til, at det kan være dig. Verden har brug for flere rum, hvor det er tilladt at være i fordybelse og eftertanke. Et bål er et fremragende sted, at gøre netop det. Flammerne drager og gør os nærværende. Det er utroligt så mange ting man kan få ryddet op i, i hovedet, ved at sidde og stirre ind i bålet i et par timer.

Limpets på klipper i Skotland, Isle of Arran

VANDELEMENTET I HVERDAGEN

TAK FOR VANDET

Rent vand i vandhanen er ikke en selvfølge. Tak for vandet som er til din rådighed. Vandet i dit hus, det du bruger til mad, drikke, vask af dig, tøj og hjem. Rigtig mange steder i verden er mennesker ikke så heldige/privilegerede som os. Vi har (forholdsvist) rent drikkevand, som kommer ud af vores vandhaner så snart vi åbner for dem. Vi er i virkeligheden blandt en ret lille procentdel i verden, hvor det er en mulighed. Når du husker på det, så tak vandet for, at være til din rådighed i dit hus. Tak især vandet før du drikker det. Vand kan ‘aktiveres’ med bønner og taksigelser. Vand er levende, og bliver endnu sundere for vores krop og sind, når vi sender det en venlig tanke inden vi drikker af det.

REGN SOM RENSER

Regn er en fremragende renser. Så husk også, at takke regnen for at rense dig, når du går ude i den. Gå meget gerne en bevidst tur i regnvejret, og mærk hvordan du bliver renset af regnen. Hvis du alligevel er på cykel i regnvejr, så er det en meget fin måde, ikke at blive træt af regnen på. Se det som en gave, at nu får du lige en tiltrængt regn-rensning.

Dette er det sidste indlæg om elementerne på min blog i denne omgang. Jeg håber, at serien har været brugbar for dig. Du er meget velkommen til at skrive en kommentar, hvis du har spørgsmål eller andet til indlæggene og redskaberne som jeg præsenterer deri.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM