KAMBO TRIN FOR TRIN

Alt du skal vide, trin for trin

Der har været meget stor interesse for at læse om min erfaring med kambo i dette indlæg. Derfor har jeg lavet et indlæg, hvor jeg grundigt beskriver trin for trin, hvad der er vigtigt at vide, hvis du har lyst til at prøve kambo.

Før jeg ankom til kambosessionen var jeg emotionel og grådlabil. Jeg var meget nervøs for oplevelsen, selvom jeg har prøvet det en del gange før. Jeg kunne mærke, at alt det der sker i verden gør mig meget sorgfuld. Jeg følte en stor magtesløshed, håbløshed, som lammede mig og gjorde mig helt vildt ked af det. Min intention var at arbejde med den følelse. Følelsen af at være alt for lille, til at kunne gøre en forskel. At det hele er et forudbestemt spil, som jeg aldrig kan få indflydelse på.

1. Faste i 10 timer

Før en kambosession er det vigtigt at faste i 10 timer. Det betyder ingen indtag af mad, kaffe eller sort te. Vand er naturligvis tilladt. Jeg havde denne gang en aftale kl. 8 om morgenen. Det betød, at jeg kunne stå op, drikke lidt vand og tage afsted uden, at fasten betød det store for mig.

Alt du skal vide om kambo: Kambo-stick.
Kambo-stick.
Giften fra frøen sidder på træet som bliver opløst i lidt vand og skrabet af med en kniv.

2. Drik 2 l vand kort før kambo

Da jeg ankom til kambosessionen gik jeg med det samme i gang med at drikke de to liter vand, som skal indtages før kamboen bliver lagt på kroppen. Vandet er en vigtig del af sessionen. Der skal være nok væske i maven som kroppen kan kaste op igen, når først frøgiften virker.

Alt du skal vide om kambo: Man skal drikke flere liter vand før en kambosession.
Vand, vand og atter vand.

Det er en udfordring at drikke de to liter vand på tom mave uden at få kvalme (og begynde at kaste op allerede inden kamboen er sat på). Men det hjælper, hvis vandet er lunkent. Den dag var der også lidt frisk myntete at spæde vandet op med, det gjorde det også nemmere.

Alt du skal vide om kambo: Der laver brændermærker i huden før kamboen påføres.
En lille, glødende pind bruges til at prikke hul i huden og giver et lille brændemærke.

3. Der brændes huller i huden

Kambofacilitatoren sidder med en lille pind som der sættes ild til over et stearinlys. Pinden bliver glødende i den ene ende, og gløden bruges til at prikke hul i huden med, så giften lettere kan komme ind i blodet.

Alt du skal vide om kambo: Syv huller i huden til kamboen.
Så er der hul i huden! Syv prikker var det, jeg havde mod på denne gang.

De små prikker gør ret ondt at få lavet, da det er små brændmærker. Det svier og gør nas. På en eller anden måde hjalp det at få lov til at sidde og fotografere, at det blev gjort på mig. Det tog fokus væk fra smerten, men jeg kunne kun tage de her billeder, fordi jeg havde fået lov. Normalt må man ikke dokumentere en session, sådan som jeg har gjort det her.

Syv små brændemærker, der gøres klar til kambo.
Hullerne gnubbes forsigtigt med vat, så den brændte hud fjernes og hullerne er klar til kambo.
Kambo-giften lægges på hullerne i huden.
Kamboen bliver forsigtigt lagt på hullerne med kniven, som blev brugt til at skrabe giften af pinden.

4. Kamboen læggers på huden

Kniven der blev brugt til at skrabe giften af den såkaldte kambo stick bruges nu til at lægge giften på huden. Det var okay for mig at tage alle de her fotos selv. På dette tidspunkt har jeg det stadig helt fint. Jeg kan sagtens grine af det absurde i at sidde og fotografere en så hellig og smuk praksis som kambo er. Føler mig lidt (ret meget) som en åndssvag vesterlænding. Men vil meget gerne dokumentere det for alle jer, der har spurgt meget ind til processen.

Kambo-giften er placeret på hullerne i huden.
Så er der placeret gift på alle syv huller i huden og det er bare at vente …

5. Influenza-symptomer

Efter kamboen er blevet lagt på, begynder min hals at svulme op. Jeg får korte kvælningsfornemmelser og det føles som om det er svært at trække vejret. Og så kommer der en følelse af at få øjeblikkelige influenzasymptomer. Hele min krop bliver varm som om jeg får feber. Kort tid efter bliver jeg meget kold, og fryser helt vildt selvom det er 25 grader udenfor, så jeg bliver puttet med et stort uldtæppe. Den følelse tager ganske kort tid. Hvor lang tid der går ved jeg ikke, men jeg vil skyde på, at det ikke er mere end 10 minutter, jeg har det sådan.

Kambo giver kvalme og opkast.
Spanden står klar.

6. Opkastning

Efter influenzasymptomerne forsvinder kaster jeg alt vandet op igen. Jeg havde en følelse i maven af, at noget ikke var kommet med op. Kambo-facilitatoren sagde: ‘At så er der noget tilbage til næste gang’, og sådan må det så være, for jeg havde heller ikke mod på flere ‘prikker’ i den omgang. Sidst fik jeg ni prikker, og jeg blev megadårlig. Det tog mig mange timer at komme ovenpå igen. Det kunne jeg slet ikke overskue i dag.

Så er der et fuldt 'frog face', den berømte virkning af kambo.
Den her selfie tog jeg efter jeg virkningen begyndte at indfinde sig og så vidt jeg husker, havde jeg ikke kastet op endnu. Det berygtede ‘frog face’ er ved at komme på plads.

7. Frog face

Det berygtede frog face er en del af kamboens virkning. Ansigtet føles underligt hævet (hvad det er), mærkeligt foldet og alle porer bliver store. Som om alt i kroppen prøver at åbne sig og komme af med giften igen. Jeg fik slet ikke det vilde frog face denne gang. Sidst så jeg sådan her ud da jeg kørte hjem efter ni prikker og fire timer på græsplænen, hvor jeg havde det vildt dårligt. I dag var det en helt anden oplevelse.

Brændemærkerne behandles med dragonsblood, der hjælper med helingen.
Der kommer dragonsblood på sårene, så de heler fint.

8. Træthed og udmattelse

Bagefter var jeg megatræt og helt udmattet. Som om jeg havde løbet en maraton. Alt er træt i mig, hele min krop vil bare ligge ned, det er som om alt i mig søger ned mod gulvet. Men jeg er i godt humør. Den følelse af håbløshed, jeg kom med er forsvundet. Lettelsen over, at det er vel overstået spiller dog helt sikkert også ind. Men jeg føler mig mere kraftfuld og ikke så meget som et offer for omstændighederne som jeg gjorde, da jeg ankom.

En lille time efter kambo.
Sådan så jeg ud efter ca. en lille time efter jeg fik giften på benet. Mit ansigt er (næsten, ikke helt) tilbage til normal størrelse og normale folder. Jeg har det fint, kan sagtens grine og pjatte igen

9. Effekten af kambo

Jeg føler mig virkelig glad. Jeg har masser af lyst og energi, og jeg føler et stort overskud til at lave alt muligt. Senere samme dag tog jeg til karatetræning, og det kunne jeg godt. Jeg var lidt mat i sokkerne, og jeg måtte lige sidde ned på et tidspunkt, men ellers var min energi fin igen.

Den generelle effekt af kambo føles som om jeg har fået et ordenligt skud jordforbindelse. Det er næsten svært at beskrive det anderledes. Jeg føler, at jeg både fysisk og energetisk er blevet nulstillet, og at jeg har været igennem en stor renselse på flere planer. Jeg får altid rigtig meget energi af en kambosession. Mit overskud er meget stort i lang tid efter. Jeg sover mindre, vågner tidligere om morgenen (af mig selv). Jeg føler mig rolig. Jeg kan ikke rigtig ‘finde ud af’ at blive nervøs eller blive rystet over noget.

10. Vaccinen fra skoven

Kambo bliver også kaldt for ‘vaccinen fra skoven’, og det er også sådan, det føles. Det føles som om jeg har fået en vaccine mod alle de ‘sygdomme’, vi bærer med os i Vesten som f.eks. uro, håbløshed, angst, bekymringer, depression osv. Men det er også en rigtig god immunbooster at få en omgang kambo. Jeg har ikke haft influenza f.eks., siden jeg havde min første kambosession for halvandet år siden.

Efter jeg blev opereret for kræft i 2004, så lever jeg med nogle operationsskader. Som f.eks. lymfødem i benene. Kambo er fabelagtigt til at få skyllet lymfesystemet igennem, og jeg kan mærke en virkelig tydelig effekt af kamboen på præcis det punkt. Mine ben er ikke længere hævede. De er ikke ømme. Hvor de om morgenen og om aftenen plejede at være værst og mine ankelknogler nærmest forsvandt i hævelse, så kan jeg slet ikke se eller mærke noget nu. Mine ankler ser normale og slanke ud. Jeg har ingen hævelser op af benene og bedst af alt, mine ben og fødder gør ikke ondt. I skrivende stund er det 10 dage siden jeg fik kamboen, og der er stadig ingen hævelser eller smerter, der er vendt tilbage.

Min erfaring er at hævelserne og smerterne vender tilbage igen stille og roligt, men jeg kan holde dem på ret god afstand ved at bruge kambo en gang i mellem.

Skriv endelig i kommentarfeltet hvis der er noget du vil spørge ind til i forbindelse med en kambosession. Du er også velkommen til at kontakte mig på anja@anjadalby.dk. Jeg har også mulighed for at henvise dig til en dygtig behandler hvis frøen kalder …

3 Comments

 1. Leonoah
  15. november 2021 / 21:00

  Hej Anja
  Ved du hvor kan man prøve kampo her på Sjælland, min datter og jeg har talt om evt prøve det.

  • Anja Dalby
   Forfatter
   18. november 2021 / 07:01

   Kære Leonoah

   Nej jeg kender desværre ingen behandlere på Sjælland. Hvis der dukker en op, så skal jeg nok huske på dig.

   Kærlig hilsen

   Anja

  • Mijamaya Holmø Sonne
   15. august 2023 / 15:14

   Hej det kan du hos Maya Loumari Beck

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM