VORES VEGANSKE JULEMIDDAG

For dyrene, klimaet, sundheden – og min skotske mand

Hjemme hos os spiser vi plantebaseret. Egentligt spiser vi vegansk, og der er en forskel selvom det også er det samme. At være veganer er nemlig et valg, man træffer af hensyn til dyrene, hvor det at spise plantebaseret som regel er et valg, man træffer for klimaet og sundhedens skyld.

Jeg bliver ofte spurgt, hvad vi spiser juleaften. Og det vil jeg rigtig gerne dele. Hvem ved, måske kan du endda blive inspireret til at prøve nye retter til din julemiddag, som både er bedre for din krop, klimaet og helt sikkert bedre for dyrene.

Min mand David er fra Skotland, så vi laver altid en julemiddag, hvor alles ønsker bliver tilgodeset. Vi laver mange retter, men vi laver dem i meget små portioner. Så er vi nemlig sikre på, at de bliver spist op i dagene efter juleaften, og så står vi ikke med en masse madspild.

Vores julemiddag hylder kartoflerne

Det er en ret skæg tendens, der er kommet i vores samfund. Den drejer sig om at kartofler er farlige. På grund af årtiers statslige sundhedskampagner er det faktisk blevet mere legalt at spise bacon end at spise denne helt vidunderlige grøntsag som kartoflen er. For mig er det ret underligt, at mange har mere lyst til at spise dyrehud med fedt på end det er at spise en grøntsag, men sådan har det været længe i Danmark. Det sidste års tid er den plantebaserede livsstil dog hurtigmodnet, og her passer bacon ikke ind som en favorit. Fremtiden for grøntsagerne og dyrene ser lysere ud end længe.

Juleaften laver vi almindelige hvide, kogte kartofler. Derudover laver vi roasted potatoes og mashed potatoes fordi det hører sig til, når skotter holder jul. Det er nemt at bruge helt almindelige opskrifter, bare erstat smør og de andre animalske forslag med veganske alternativer. Den fjerde slags kartofler, vi skal have med til middagen er kartoffelchips, eller ‘crisps’ som min mand forvirrende nok kalder dem. Det er ikke svært at finde veganske chips (desværre, sukkede mine deller). Det giver sig selv, at de skal være uden mælkepulver og barbecuesmag som kommer fra en ko-fond, men ellers er der mange muligheder. Hvis man er vild med brunede kartofler, så er det også nemt at lave dem vegansk. Selvom vi er kartoffeltossede, synes vi alligevel at fem slags er i overkanten, så vi undværer de brunede i år.

Vores veganske julemiddag kræver gode råvarer. Her er et det porrer, champignon, rosenkål på stok, citron og mandariner.

Ingen skotsk julemiddag uden rosenkål

En skotsk tradition er at spise rosenkål juleaften eller til ‘Christmas dinner’. Denne her version, hvor de bliver vendt på panden med sesam og hvidløg er fuldstændig himmelsk, og det er sådan, vi plejer at servere dem. Derudover får vi dampede gulerødder i appelsinjuice og selvfølgelig varm, syltet rødkål. Rødkålen laver jeg med ribsgele og vegansk smør, og der freestyler jeg og er vild uden opskrift.

Vores sovs (og her får jeg næsten tårer i øjnene)

SOVSEN! Den var jeg lige ved at glemme. Den er ikke vigtig for min mand, men jeg kan godt blive lidt pylret, hvis jeg ikke får lavet sovs den ene gang om året. Jeg har brugt denne her totalt skudsikre brun sovs opskrift i alle de år jeg ikke har spist dyr (det er snart 25 år). Den er helt fantastisk og selv min søn, som spiser dyr vil hellere have denne her sovs end den, der er lavet på and.

Vores veganske julemiddag kræver gode råvarer. Her er det plantemælk, plantefløde, ris, nødder og citrusfrugter.

The roast

Vi laver små mushroom pies i muffinforme. De pensles med plantemælk i stedet for æg som det bliver foreslået i opskriften. Derudover så laver vi også en nøddesteg. Denne her cashew nut roast with parsley stuffing smager fuldstændig vidunderligt. Lad dig ikke narre af, at der mangler fancy billeder, den er helt fortryllende. Rose Elliot som har lavet opskriften (og også opskriften på den brune sovs) er en slags Kirsten Skaarup for briterne. Hun ved, hvad hun har med at gøre og laver habil vegansk og vegetarisk mad. De danske Plantepushere laver også virkelig gode opskrifter. De har blandt andet begået det famøse veganske morsbrød (ikke farsbrød), og det kan virkelig også anbefales. I det hele taget er Plantepushernes side en god rundtur værd, hvis du trænger til inspiration ud i det veganske madunivers.

Juleaftens dessert rimer (også) på pie

Til dessert skiller vandende sig virkelig herhjemme. Der kan naturligvis ikke herske nogen tvivl om at risalamande er det eneste rigtige at spise til dessert juleaften. Den ret er heldigvis virkelig nem at oversætte til vegansk. Den bliver utrolig lækker og meget bedre end den originale med komælk, som alligevel altid gav mig ondt i maven og en dårlig smag i munden …

Min skotske mand er dog ikke så imponeret over “ris i fløde” som vi andre er det, og derfor laver vi også hans yndlingsjuledessert, som er en bærtærte. Jo syrligere tærten er, jo bedre synes han om den. Så han skifter tit blåbærrene ud i tærten med den skovbærblanding, du kan købe på frost. Han spiser den syrlige tærte med syrlig, vegansk cremefraiche. Sur med sur på. De er skøre, de skotter. Vi andre kan godt lide den syrlige tærte med vegansk flødeskum eller vegansk is. Begge dele kan nu nemt købes i de fleste større supermarkeder.

Selvom jeg ikke er så pjattet med jul, så er jeg ret vild med at lave (og spise) mad. Det er sjovt og hyggeligt at lave mad, vi ikke plejer at få og når den sidste rest risalamande er spist, så er jeg tilbage på min elskede frugt.

2 Comments

  1. Karin
    27. december 2018 / 23:00

    Kære Anja❤️
    Elsker at læse om Jeres veganske jul. Jeg bliver faktisk i bedre julehumør af din opløftende artikel, end af den traditionelle julemad, som jeg er vant til.
    Af hjertet tak for dine berigende tekster iøvrigt og med ønsket om et vidunderligt Nytår???
    Kh Karin❤️

    • Anja Dalby
      Forfatter
      28. december 2018 / 12:56

      Kære Karin

      Mange tak fordi du læser med! Det er jeg oprigtigt glad for.

      Og mange tak fordi du tager dig tid til at kommentere, det er så hyggeligt og givende for mig. Hvor er det dejligt at vores veganske julemad gør dig i godt humør, det må være al den gode karma der er i grøntsagerne :D

      Stort knus til dig og et vidunderligt nytår til dig også.

      Anja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM