LEV FOR 3.000 KR. OM MÅNEDEN

Praktisk, kvadratisk og godt

Det jeg gerne vil fortælle om her, det er megalavpraktisk. Ikke desto mindre, så hænger det helt sammen med den måde jeg ellers lever et liv, hvor jeg styrker min ånd og ikke mit ego.

Da jeg flyttede sammen med min mand (dengang kæreste) David for 4 år siden, var min (og hans) økonomi mildest talt temmelig katastrofal. Jeg var næsten lige blevet skilt, havde en meget stor gæld jeg skulle forholde mig til, og min mand var lige begyndt at arbejde igen efter en periode med sygdom.

Tilsammen har vi 3 børn. De er (og var) teenagere. Ret hurtigt erfarede David og jeg, at vi var nødt til at gøre noget virkelig drastisk for, at vi ikke druknede vores sparsomme økonomi i daglige indkøb og hurtige, ufornuftige beslutninger.

David fandt på et virkelig godt system, som vi stadigvæk bruger, selvom vi ikke har børn til at bo hos os hele tiden nu. Vi gør det, at vi har 4 kuverter, en for hver uge i måneden og i de 4 kuverter ligger vi hver uge 500 kr.

Billedet af kuverterne kan ses herunder. De er hjemmelavede og næsten helt slidt op nu. Jeg er sikker på at der kan findes en mere elegant løsning, hvis man er til den slags. Bliv ikke forvirret over at der står 750 kr på kuverterne, det er fra dengang vi havde hjemmeboende børn. Der var vores månedsindkøb også højere, og vi betalte 1500 kr for det store indkøb, som jeg beskriver herunder.

Minimalisme i husholdningsbudgettet. Her er vores fire konvolutter med 3000 kr. fordelt i dem.

De 500 kr. dækker vores ugentlige indkøb. Grøntsager og frugt. Eller hvis vi f.eks. mangler havremælk, smørbar eller peanutbutter. Det er altså 2.000 kr. vi i alt ligger i de kuverter.

Derudover, så gør vi det, at hver den første i måneden, kører vi ud og laver vores ‘store’ kolonialvare-indkøb. Vi handler et stort indkøb for 1.000 kr. Vi handler alle de ting som vi ved, vi skal bruge hele måneden. Ris, linser, bønner, mel, gær, te, tandpasta, toiletpapir, tomatpuré, opvaskemiddel, bagepapir, tamari, balsamico, krydderier osv osv.

Minimalisme i husholdningsbudgettet. Her er ugens indkøb fordelt i flere stofposer.

‘Stram snor’ metoden

David og jeg spiser 100% vegansk og (næsten) 100% økologisk. For 3.000 kr. pr måned, har vi ikke kun et virkelig godt forrådskammer som vi altid kan lave mad ud fra. Vi har også fuldstændigt skåret alle de skøre småindkøb væk. Når vi ved at vi har 500 kr. pr. uge til at handle grønt og frugt og andre ting, vi løber tør for hen ad vejen, så ryger der ikke noget spontant ned i indkøbskurven. Vi er altså på den måde i stand til at holde vores husholdningsøkonomi i stram snor. Så løber den ikke afsted med os og pludselig kræver et eller andet dyrt glas oliven eller mystisk raw-specialitet (her ser jeg mest på mig selv).

Når der så er børn hjemme, så kan vi godt bruge lidt af vores egne penge (faktisk afhængig af hvis barn det er der er her i længere tid) til ekstra mad, og vi kan spendere lidt ekstra og lave noget lidt mere særligt mad end vi plejer. Det fungerer også rigtig godt og på den måde ved vi også præcis, hvor mange ekstra penge vi hver bruger ud af vores egne ‘lommepenge’ til når børnene er her.

Minimalisme skaber overblik & overskud – også mentalt

Den her måde at have sin husholdningsøkonomi på fungerer vildt godt for os, fordi:

  • Vi ved præcis, hvad vi ellers har af penge hver måned, når vi hver især har givet 1.500 kr. til husholdningskassen. Det vil sige, at vi kan spare op til rejser eller andre projekter. Vi kan lave forbedringer på huset eller haven. David kan købe nye guitarpedaler, og jeg kan gå på kurser og retreats uden føle skyld over det.
  • Vi slipper for at ‘komme til’ at bruge unødvendigt mange penge på diverse tilbud i supermarkederne. De der impulskøb er stort set udraderet ved at handle ind på den her måde.
  • Jeg er helt vild med mad. Jeg elsker at lave mad og elsker at gå og planlægge det. Jeg er også helt vild med diverse specialiteter. Men jeg har bestemt også mærket egoet i mig i den henseende. Bare fordi det nu er muligt at købe alle mulige specielle ting, og nu endda i vegansk version, så behøver jeg ikke gøre det. Jeg kan mærke en helt særlig grådighed omkring mad og madvarer, som jeg absolut ikke finder særlig charmerende. På den her måde, så holder jeg min mad-ekstravagante side i skak. Der sker intet ved at købe noget særligt engang imellem, men det er omvendt også åndssvagt at bruge mange hundrede kroner på det hver måned. Det her system har gjort, at jeg bliver mindet om ‘at det bare er mad’. Ris og løg er ligeså meget mad, som en eller anden specialitet er det. Og jeg bliver altså som sagt noget mere bevidst om, at jeg vil købe en crazy trøffelolie ud af vores ugentlige budget, i stedet for at få vores kartoffellager op igen.
  • Jo mindre penge vi skal sætte af til vores madbudget, jo mindre behøver vi at arbejde. Det vil sige, at vi får meget mere frihed til at gøre ting, der nærer vores kreativitet og vores ånd og ikke kun vores deller.

Minimalisme

Prøv at mærke efter hvem det er, der overforbruger i dit hjem. Er det dig eller er det dit ego, som lader sig lokke til at bruge unødvendigt mange penge på alt muligt, som alligevel hverken er sundt for dig at spise eller for planeten at producere.

Jeg kender mange mennesker, som går i motionscenter for at smide de ekstra kilo som chips, rødvin, slik, kage, fløde, is, ost, sætter på kroppen. En anden løsning kunne være at lade være med at købe de ting. Så ville man slippe for at belaste kroppen med indtagelsen af det. Man ville slippe for at bruge pengene på det. Og man ville slippe for at bruge tid og energi på at prøve at forbrænde det på en løbebånd bagefter. Plus Jorden igen, den behøver ikke bruge vanvittige resourcer på, at du får deller, dårlige økonomi og dårlig tid.

Prøv bare at tænke på hvor meget energi der bliver brugt på bare en pose chips. Indpakningen. Kartoflerne. Olien. Saltet. Hvor kommer det hele fra og hvor bliver de der poser af igen bagefter? Det er en win-win-win-situation, som det virkelig undrer mig, at der ikke er mere fokus på i vores samfund. Man behøver ikke købe alle de ting der er i supermarkedet, bare fordi de er der, og fordi de er billige.

Der sker intet som helst dårligt ved at have restriktioner på sin økonomi. På sit madindtag. På sine indkøb. Måske skal vi bruge vores ‘frie vilje’ på at passe lidt bedre på os selv og planeten i stedet for at bruge den til at stoppe gourmet-flødeboller i hovedet.

Du kan læse mere om hvordan jeg fik minimalismen ind med modermælken her

@anja_dalby på INSTAGRAM

2 Comments

  1. tina
    3. oktober 2019 / 16:14

    Øj der blev lige linket til dit indlæg i en fb gruppe. Men altås ærligt talt så er det jo det samme som vi gjorde i Viborg når vi købte en sæk kartofler og et kilo brie hver den første. Eller som i Århus når vi levede anet rugbrød og en leverpostej en her uge efor at kunne komme til koncert! Bare sund fornuft før dankortet fik magten over os! Kh T

    • Anja Dalby
      Forfatter
      6. oktober 2019 / 10:53

      Total sund fornuft :D Tina og Anja 18 år havde fat i noget rigtigt! Knus <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM