NATUREN HEALER DIG (ALTSÅ FOR REAL)

Det guddommelige i naturen

Det var i naturen, at jeg som barn havde mine første oplevelser af det, vi kan kalde for Gud. Der var ingen tvivl i mig om, at den tilstedeværelse jeg følte i naturen var det guddommelige. At Gud var i alt jeg så og mærkede. Den følelse af at blive holdt om og af. Elsket i naturen. At føle mig hjemme og accepteret som den jeg var og er. Den fandt jeg f.eks. ikke i folkekirken hvor jeg ellers tilbragte hver søndag i søndagsskole.

Det var også mit savn efter kontakten til det guddommelige, der gjorde at jeg søgte ud i naturen igen som voksen. Som et instinkt, uden at vide hvorfor. Indtil jeg var der og igen mærkede forbindelsen til kraften, der er i og omkring alting her.

Det er ret nemt for de fleste mennesker at mærke den healing der sker, når vi tilbringer længere tid i naturen. At være i naturen gør os godt, og det er noget de fleste mennesker kan være enige om. Men det er ikke kun en fornemmelse, vi er rigtig mange der har. Der er foretaget mange studier i, hvordan det at være i naturen påvirker hjernen positivt og fremmer healingen af kroppen.

I denne artikel fra Forbes i 2017 bliver der omtalt en undersøgelse, der blev publiceret i American Scientist i 2006. Den viste, at det at se på naturen, at se på noget, der er levende og dynamisk, udløser opioidreceptorer i hjernens visuelle cortex. Hvilket gør det at se på naturen til en fysisk behagelig oplevelse. F.eks. sammenlignet med at se på en mur eller asfalteret gade. Omvendt øger hjernen produktionen af stresshormonet kortisol i binyrerne, når man befinder sig i et højspændt miljø som f.eks. en meget trafikeret gade. Forhøjet kortisol påvirker læring og hukommelse, svækker immunforsvaret og knogletætheden samt øger vægtøgning, blodtryk og risikoen for at udvikle hjertesygdomme …

Naturen healer dig. Derfor bruger jeg så meget tid jeg kan i skoven.

Tag et skovbad

Shinrin-yoku er japansk for ‘skovbad’. Mere præcist oversat betyder det faktisk: ‘Taking in the atmosphere of the forest’. Prøv engang at læs uddraget fra dette studie af emnet fra 2007, hvor forskerne fortæller om naturens påvirkning af hjernen:

‘Cerebral activity in the prefrontal area and salivary cortisol were measured as physiological indices in the morning at the place of accommodation, before and after walking in the forest or city areas during the forenoon, and before and after watching the landscapes in the afternoon in the forest and city areas, and in the evening at the place of accommodation.

The results indicated that cerebral activity in the prefrontal area of the forest area group was significantly lower than that of the group in the city area after walking; the concentration of salivary cortisol in the forest area group was significantly lower than that of the group in the city area before and after watching each landscape. The results of the physiological measurements show that Shinrin-yoku can effectively relax both people’s body and spirit.’

I denne artikel fra Thee Poch Times fra 2018 beskrives det, hvordan dit blod vil have 40% flere dræberceller blot ved at tilbringe en dag i skoven. Skovluften kan også øge produktionen af DHEA i vores binyrebark. Et stof, der beskytter os mod hjertekarsygdomme og hjerteanfald.

På trods af det poetiske udtryk ‘skovbad’, så finder der ingen egentlig badning sted. Shinrin-yoku er dybest set en afslappet tur i skoven. Men det føles mere som at ‘svømme med vores sanser’, når vores sind og kroppe bliver immersed in the wilderness som det så fint udtrykkes i en af artiklerne.

Naturen sænker kroppens stressniveau

I en artikel om hospitaler i de norske skove fortæller børnepsykolog Maren Østvold Lindheim, hvordan naturen bliver brugt som en aktiv deltager i børnenes helbredelse:

‘Der er nu mange beviser, for at naturen har en effekt på os, når det kommer til stressregulering,’ siger Lindheim. ‘Vi kan se kroppen bliver beroliget, når den er i naturen versus når den er i et ‘bygget’ miljø. Dette gælder især for børn.’

En undersøgelse fra 2015 fra University of Stanford viste, at en 90-minutters gåtur i naturen reducerede symptomer på depression. Samtidig kunne en undersøgelse fra 2018 påvise, at mennesker, der tilbragte tid i naturen havde lavere psykologiske og fysiologiske stressniveauer end mennesker, der besøgte et urbaniseret udendørsområde og et fitnesscenter.

Naturen healer dig. Derfor bruger jeg så meget tid jeg kan i skoven.

Din ven naturen

Uanset hvordan du har det. Om du ‘fejler noget’ eller ej, så er der altså kun fordele ved at tilbringe tid i naturen. Modsat tid i byen, så er der ingen bivirkninger ved naturen. Du får det kun bedre, både psykisk og fysisk af at være i the wilderness.

Jeg kan tydeligt mærke forbindelsen til det, der er meget større end mig selv, når jeg tilbringer tid i naturen. Alligevel hjælper det mig til at få rumpetten op af sofaen og ud i skoven, når jeg ved, at det rent faktisk hjælper på mit generelle velbefindende. Når min hjerne har læst de videnskabelige beviser på, at det ikke bare er noget fjol jeg finder på. At det er dejligt at være ude i skoven og ved vandet. Jeg bliver faktisk healet af det, sådan helt for real.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM