SAMTALE MED JEPPE AAGAARD FRA @JEPPEANDTHEBRAIN

Mød Jeppe Aagaard

Her kommer endnu et indlæg i rækken af samtaler med mennesker, der inspirerer mig (og forhåbentlig dig) til at arbejde på forskellige måder med spiritualitet og selvudvikling. Mennesker som inspirerer og udfordrer os andre til at tænke nye tanker.

Jeg har fulgt Jeppe gennem længere tid på Instagram. Grunden til at jeg opdagede ham i det store hav af profiler på Instagram var fordi han havde en meget fin og jordnær tilgang til meditation. Ud fra Jeppes profil og fortælling om hans rejse ind i meditationen kunne jeg forstå, at der lå en skrøbelighed bag, som havde bund i, at have oplevet at være meget ængstelig tidligere. Det føltes meget som min egen historie ind i selvudvikling og spiritualitet, og Jeppes fine væsen og ærlighed gjorde, at jeg blev mere og mere interesseret i hans rejse og hvor det er den har ledt ham hen.

Jeg har netop færdiggjort et helt fantastisk kursus hos Jeppe som jeg helt ærligt bare synes han skal kalde: Opskriften på hvordan du manifesterer det liv, du ønsker dig! Kurset er i virkeligheden ‘The Secret behind The Secret’. Det er virkelig et godt kursus, og jeg har lært så meget om hjernen,  men det vil jeg fortælle meget mere om en anden dag. Først skal det handle om Jeppe.

Jeppe deler dagligt ud af gratis materiale på Instagram: jeppeandthebrain og på Youtube: Jeppe Aagaard. Du kan også læse mere om ham på hans hjemmeside: jeppeaagaard.com

Hjerne-Jeppe aka Jeppe Aagaard.

Jeppe, hvordan startede din rejse ind i meditationen? Så vidt jeg har forstået, så virker det som om det var der, du tog dine først skridt i selvudviklingsverdenen. Hvorfor blev det lige den vej, du valgte at gå?

Da jeg var yngre kæmpede jeg rigtig meget med en række vanskeligheder. På overfladen var der nogle helt håndgribelige træk som: Dårlig koncentration, overfølsomhed, ordblindhed og stammen. På indersiden husker jeg blot, at jeg var virkelig bange for mere eller mindre alting. Jeg var hele tiden bange for alt det, jeg ikke kunne kontrollere. Til sidst endte min store frygt for mine omgivelser med at udvikle sig til regelmæssige angstanfald, som hjemsøgte mig i tide og utide. Efter et kraftigt angstanfald på en restaurant i slut-teenageårene besluttede jeg mig for at gøre noget ved sagen. 

Jeg prøvede et hav af behandlinger og terapi, men intet virkede. Jeg stammede stadig kraftigt, og mit hjerte sad fortsat oppe i halsen, når jeg trådte ud af hoveddøren. Jeg havde efterhånden prøvet alt på nær meditation. Jeg havde flere gange hørt om det, og jeg syntes, det lød noget flippet. Med min dårlige koncentration var jeg sikker på, at det ville blive en fiasko, men nu var det efterhånden det sidste der var tilbage. Jeg vidste, at hvis jeg skulle have succes med det, måtte jeg fordybe mig. Jeg endte med at tage et halvt år til Indien for at sidde i et kloster og give mig i kast med teknikken.

Da jeg ankom vidste jeg ikke, hvad jeg skulle stille op eller hvad jeg havde rodet mig ud i. Det eneste vi lavede i klosteret var meditation og praktisk arbejde. Selvom det var mærkeligt begyndte jeg dog at mærke en anderledes fornemmelse indeni efter et par måneder. Det var som om alting gik langsommere, og jeg kunne begynde at danne overblik. Jeg fik pludselig lyst til at prøve at læse, og jeg var ikke så bange for at tage arbejdsopgaver som jeg ikke før havde prøvet. 

En dag havde jeg en telefonsamtale med min veninde hjemme i Danmark. Vi plejede at snakke i munden på hinanden, men denne gang var hun meget stille. Jeg spurgte efter en time, hvorfor det var hun ikke sagde noget. Til det spurgte hun mig om, jeg var klar over, at min stammen var fuldstændig forsvundet.

Jeppe Aagaard med en hjerne i hånden.

Hvordan kan det være at det startede med meditation og ‘endte’ med hjernen? Nu er du jo kendt som Hjerne-Jeppe. Hvad er det ved hjernen, der fascinerer dig så meget?

Efter oplevelsen i templet var mit verdensbillede vendt helt på hovedet. Eksperter havde gennem hele mit liv fortalt mig, at jeg nok ikke skulle regne med at opnå det helt store her i livet med de vanskeligheder, jeg havde. Nu var det blevet bevist for mig, at hjernen er noget mere kompleks, og jeg måtte vide, hvad det var, der var foregået oppe i hovedet på mig. Dette inspirerede mig til at finde svar, hvor jeg kunne. 

Mine skolekarakterer var ikke gode nok til, at jeg kunne komme ind og læse hjernevidenskab eller psykologi, så jeg gik i lære hos folk inden for faget og sneg mig med til forelæsninger hvor end jeg kunne. På den måde endte jeg med at rejse hele verden rundt og studere hos folk i alt fra Amerika til Asien. For hver mentorforløb blev jeg klogere, og jeg ønskede at flere folk skulle vide, hvad de i sandhed var i stand til. Derfor endte jeg med at skrive en bog om meditation & hjernevidenskab. For at sikre mig oversættelsen var rigtig, opsøgte jeg professorer på Københavns Universitet, som kunne hjælpe mig. Flere var meget skeptiske og ville ikke engang se på bogen, da jeg fortalte min historie. Der var dog nogle, der tog den til sig, og jeg fik at vide, at de gerne ville se mig til en samtale inde på KU. Jeg tænkte straks, at jeg skulle ind og have en opsang for mit projekt, men de endte med at vise så stor interesse for indholdet, at de ønskede at jeg skulle undervise deres udenlandske elever i blandt andet hjernevidenskab og meditation. Da jeg stod foran gruppen af elever gik de for alvor op for mig, hvor meget vi mennesker kan forandre os. Hvad end du har af ideer om dig selv kan jeg garantere dig for, at det ikke er hele sandheden.

Jeppe Aagaard med en hjerne i hånden.

Du er jo meget videnskabeligt funderet i din viden omkring hjernen. Hvordan føler du, at den videnskabelige viden kan kobles sammen med den mere spirituelle verden?

I flere tusinder af år har forskellige religioner og filosoffer prædiket dyder som: Næstekærlighed, tilgivelse og omsorg. I takt med at videnskaben fik mere og mere anerkendelse, mistede vi som menneskehed en forbindelse til al den visdom, der lå gemt i de gamle skrifter. Om hvorvidt alle historierne om Buddha er virkelige skal jeg ikke gøre mig klog på, men hans store fokus på hvordan blandt andet næstekærlighed, tilgivelse og nærvær er omdrejningspunktet i et godt liv, er noget både ham og videnskaben er enige i. Når vi f.eks praktiserer næstekærlighed, begynder vores hjerne at udvikle nogle virkelig stimulerende hjernebølger. Hjernebølger, som gavner vores hormonbalance i sådan en grad, at det styrker vores immunforsvar, sænker vores stressniveau og og øger udskillelsen af lykke-kemikalier i hjernen. Hvad de godt vidste for tusinder af år siden, kan vi nu bevise – og det er et sprog, som gør afstanden kortere mellem de to verdenen. Vi opdager, at der måske ikke er nogen afstand mellem spiritualitet og videnskab?

Hjerne-Jeppe aka Jeppe Aagaard.

Bruger du naturen i dit arbejde med hjernen? Føler du, at naturen kan understøtte nogle af de processer, du er opmærksom på i din træning af hjernen?

Jeg arbejder meget med hjernen og har et hav af teknikker, som kan stimulere den i den ene og den anden retning. Når det er sagt, så er det at gå en tur i naturen noget af det bedste, vi kan gøre for os selv og vores hjerne. Vi får så meget forærende, når vi er til stede i naturen uden telefon eller overspringshandlinger. Stressen daler når vi giver os i kast med de mange dufte, visuelle strukturer og andre sanseindtryk. Dagslyset stimulerer produktionen af serotonin, som er virkelig gavnligt for os, og det at vi bevæger os fremad øger udskillelsen af dopamin, som har at gøre med vores daglige motivation. Så simpelt og helt vildt effektfuldt.

Hjerne-Jeppe aka Jeppe Aagaard.

Har du et bestemt redskab eller tip du bruger dagligt eller jævnligt, som nemt kan integreres i hverdagen. Noget du oplever giver dig mere glæde, større selvværd eller bare større overskud?

Lær dagligt dig selv bedre at kende. Her mener jeg ikke dig som person, men som menneske. Der er så meget gemt inden i dig, og med en større viden og perspektiv kommer også en helt naturlig taknemmelighed for det, du dagligt oplever. Hvis der er noget som kroppen og sindet har gavn af at opleve, så er det følelsen af taknemmelighed. Vi kan ofte gå igennem livet og tage meget for givet. Hvis du vidste, hvad din hjerne kan gøre, hvad den dagligt udretter, og hvad du hele tiden har af muligheder, ville du ikke spilde et eneste moment.

Læs også min samtale med arkæolog og urtekyndige Maria fra Hyldemors Have, yogamassør Marcela Martins, og Carina Lyall fra podcasten Becoming Nature.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM