DANSER MED MYG

Udesidningsworkshop hos mig

I lørdags holdt jeg udesidningsworkshop for en gruppe kvinder, der kom hjem til mig her i skoven, hvor jeg bor. Det var den smukkeste nat. Det var lunt i vejret, helt vindstille og en rigtig ægte, dansk midsommernat. Hvad der også hører med til den nordiske midsommer er myg. Derudover blev vi også beæret med selskabet af gigantiske mængder ‘mites’, hvis navn jeg ikke kender på dansk. Når jeg oversætter det, så bliver det til ‘mider’, men tanken om små, flyvende mider, der bider, så man råber højt AV er ligesom ikke så lækker. Er der nogen, der kender det danske ord for dem?

Jeg har aldrig selv oplevet, at der var så mange myg og ‘mites’ på en udesidning før. Jeg har endda siddet ved skovsøer om natten, hvor der ikke var nær så mange. Og normalt er min oplevelse, at insekterne falder til ro efter et par timer og så er der fred og ro til at nyde skoven og stilheden. Sådan var det ikke i lørdags. Lyden fra myggene var øredøvende, hele natten! Det var så vildt!

Jeg kunne intet høre af, hvad der ellers foregik i skoven. Nogle gange kunne jeg svagt høre noget pusle omkring mig, men lyden af myggene overdøvede det, og jeg måtte opgive at lytte efter lyden. Jeg sad med min hue trukket næsten ned over mine øjne og mit halstørklæde bundet helt rundt om hovedet. Jeg havde således kun en meget tynd sprække, jeg kunne se ud af.

Giv slip

Tanken om at de andre deltagere som jeg føler et ansvar for siden det jo er mig, der er slæbt dem med ud i skoven, at de sad og led på samme måde, kunne jeg næsten ikke holde ud. Det havde været fugtigt og regnvejr i dagene inden udesidningen, og det var meget varmt. Jeg tror måske, at samtlige mygge-og ‘mites’æg var blevet udklækket den dag. De var sultne og meget nærgående.

Jeg måtte virkelig arbejde med at give slip og have tillid til, at alt er som det skal være. At nogle ting er helt uden for min kontrol (mange ting faktisk). Hvor mange myg der er i skoven om natten er umuligt noget, jeg kan have indflydelse på. Da jeg fik givet slip på min egen kontrol, så sad jeg faktisk og arbejdede med at lytte på myggene på en anden måde. Hvordan lyder myg egentlig, når jeg slipper historien om, at de er dumme? Kan jeg give mig helt hen til den rene lyd og lade den summe igennem mig? Hvem siger, at den lyd er træls, også når den er helt inde i ørerne? Jeg tænkte meget på, at nogle mennesker kan danse til en bilalarm. Hvem bestemmer om en lyd er god eller dårlig? Et det i virkeligheden kun historier? Programmeringer?

Et glimt fra solnedgangen fra udesidning i skoven

Natten kommer med gaver

Da jeg med trommen kaldte deltagerne ind om morgenen, stod vi alle samlet med store stik i ansigtet. Pander der havde fået nye former. Øjne der var halvt lukkede af hævelse. Deltagerne så meget trætte ud. Ikke kun fordi de havde været vågne en hel nat, men fordi det bare ikke var fedt at sidde med alle de myg en hel nat. Fra solnedgang til solopgang.

Da vi kom hjem i mit hus og fik kaffe og suppe, læste jeg op fra min lille bog om Spirit Animals. I den bog har myggene nemlig også en plads. Afsnittet om myg sluttede således: Mosquito warns you not to let the little things irritate and annoy you … Pudsigt nok, så var det en sætning som vi alle kunne relatere til i forhold til den intention, vi hver havde med os. Myggene havde altså noget, de gerne ville fortælle os.

De andre deltagere mødte ikke kun myg på udesidningen. En fik besøg af grævling som møffede ganske tæt forbi hende. En anden mødte hjort, en trejde mår, en fjerde mus osv. Der var altså masser af andre dyreoplevelser også, udover myggene. Efter vi havde siddet lidt tid herhjemme hos mig om morgenen, og vi havde skrevet vores tanker og erkendelser om natten ned i vores notesbøger, sagde en af deltagerne, at hun havde opdaget, at hun slet ikke havde nævnt myggene i hendes skriverier. At det, der havde fyldt så meget hele natten alligevel ikke betød det store. Da hun først begyndte at sidde og tænke over, hvad hun egentligt havde fået ud af den nat, var den fyldt med så meget mere end myg.

Tag ansvar

Hvis jeg havde været alene i skoven den nat, så ville jeg være gået hjem før solopgang. Så massivt og ubehageligt var det at sidde med alle de stik og summen fra myggene. Det delte jeg med de andre deltagere om morgenen, da vi sad og talte om udesidningen. De andre havde det på samme måde. Hvis vi ikke havde ansvaret for hinanden, så ville vi hver især have givet op. Men det gjorde vi ikke.

Vi stod det igennem og det er noget af det som er særligt magisk ved at lave en udesidning og som er så svært at forklare for dem der ikke har prøvet det. At det med at stå noget igennem, som godt nok ikke er vildt behageligt altid. Uanset om det er myg eller en masse tanker fra frygten, det giver noget. Det giver en styrke. Det giver ro og kæmpe tillid til en selv. Hvis jeg kan lave en udesidning. Hvis jeg kan sidde ude i den mørke skov en hel nat, alene eller som en del af en gruppe, så kan jeg virkelig meget. Meget mere end jeg måske var klar over, at jeg kunne …

“In many traditions a key part of a woman’s initiation is to be left alone in nature, often immersed in total darkness — whether sleeping out by herself under the stars, finding her way through a wood or descending into the depths of a cave. This gives her a lived experience of confronting of her learned and instinctive fears, teaching her how to dig deep into her own resources and discover both her vulnerability and deep strength.”
― Lucy H. Pearce, Burning Woman

E-bog om udesidning

Er du blevet nysgerrig på at lave en udesidning? Jeg har skrevet en e-bog til dig, der handler om at sidde ude i naturen om natten. Den handler også om hvordan du kommer i kontakt med din intuition, med dit mod og med din kraft. Det er både en praktisk guide, som trin for trin vejleder dig i, hvordan du selv laver en udesidning men det er også en guide i hvordan du bruger naturen i dit magiske arbejde. Bogen koster 99 kr og kan købes her: https://anjadalby.dk/…/e-bog-udesidning-magisk-arbejde-i-s…/ 

4 Comments

 1. Lenie Hansen
  26. juni 2020 / 10:27

  Ekstra kommentar: Vi havde myggenet over vores seng i hytten,- man kan købe simple myggenet,, – som bare dækker ansigtet…Måske det var en ide, i forbindelse med udesidning…så de små skiderikker ikke får for meget opmærksomhed !

  https://www.friliv.dk/tilbehoer/myggenet-insektmidler/hoved-myggenet.aspx

  Er du guds barn, så hjælp dig selv. :)

  • Anja Dalby
   Forfatter
   27. juni 2020 / 07:39

   Er du Guds barn så hjælp dig selv :D Fedt! Det har jeg aldrig hørt før!
   Men ja, det ville måske være en god ide i fremtiden at investere i sådan en myggenet til hovedet :D
   TAK!

 2. Lenie Hansen
  26. juni 2020 / 10:10

  Kommentar :)
  – Du ved Anja, at for at møde Shamanismen i rette element, rejste jeg til Peru, for at deltage i en (flere) Dieta, man lever afsondret, primitivt, i små hytter i junglen,- vasker sig med blade og i vand, man selv henter fra en flod, din føde er en skål rå ris og en kogt banan..
  Opvokset i Danmark, hvor vi er lidt forkælede med hensyn til farlige dyr, og elementernes rasen, – var det hele i begyndelsen uvirkeligt, for mig. Det var virkelig svært for mig, at rette ind, og virkeligt forstå, at her, havde jeg selv indflydelse, på min ‘overlevelse’..det tog mig lang tid, at forstå,’ farligheden’, i en natur, mere rå, end den Danske.
  Men.. :) – efter at vi oplevede en tyfon, hvor kæmpe, kæmpe træer væltede som pindebrænde, ned i flere af deltagernes hytter, ( alle slap uskadt, ‘fysisk’) , – efter mødet med en af verdens farligste giftslanger, ( Vi skulle altid tjekke vores gummistøvler for slanger, inden vi tog dem på, ), efter møde med Taranteller ‘Fugleedderkopper’ som dumpede ned fra loftet i vores Maloka (ceremoni hytte), i mørket, og hvor vi gik frem og tilbage i bare tæer…Fik jeg et andet forhold til de ubetydelige karkelakker, flagermus og myg…alt blev ligesom sadt i perspektiv. – Det var sundt, ihvertfald mentalt, ikke ufarligt, men sundt for en stupid Dansker at opleve, hvordan naturen også kan være… :)
  KH
  Lenie

  • Anja Dalby
   Forfatter
   27. juni 2020 / 07:36

   Åh jeg kan godt lide din beskrivelse af dietaen … Det er nemlig rigtig sundt at få tingene sat i perspektiv. Det gør det meget nemmere ikke at lade sig gå på af de små ting i livet. Som f.eks. myg og andre små insekter … Vi er meget priviligerede heroppe i Norden, på mange måder. Jeg er heller ikke sikker på at det ville være noget for mig at lave en udesidning i Amazonas, men så er det jo godt at de kan tilbyde dietas og andre ceremonier, til at komme i kontakt med de samme sider af sig selv :)

   Store knus og tak for din beskrivelse <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM