KRAFTFYLDT ELLER KRAFTLØS

Det gode ved at være utilstrækkelig

Om noget gør mig kraftfyldt eller kraftløs er en ting, jeg er meget opmærksom på i mit liv. Det er en måde for mig at navigere i verden på. Opmærksomheden på om noget dræner eller nærer, hjælper mig til at vælge det, der gør mig godt.

Det er ikke svært at blive overrumplet af hverdagen. Det er ikke svært at blive overrumplet af krav og forventninger. Hvis jeg skulle følge med alle de krav, jeg stiller til mig selv igennem programmeringerne fra min barndom og opvækst, samtidig med at jeg gerne vil leve op til alt det jeg dagligt bliver bombarderet med fra samfundet om hvad jeg skal gøre, så ville jeg have brug for mere end 24 timer i døgnet.

Jeg skal arbejde og tjene penge. Jeg skal udvikle mig og spise sundt. Jeg skal dyrke motion og have et pænt hjem. Jeg skal eje en have uden ukrudt. Jeg skal have hårfri ben og et glansfyldt hår. Jeg skal se mine venner og min familie jævnligt, så ingen føler sig oversete. Jeg skal engagere mig i sport, politik, verdens – og lokalsamfundet, fritidsaktiviteter. Og da min søn var lille og boede hjemme var listen sådan ca. en million gange så lang. Jeg skal også lige huske at finde tid til at meditere, gå i naturen, dyrke mindfullness og stresse af …

Jeg ville skulle ligge mere end vandret for at nå det, jeg synes hører sig til som en god borger i Danmark. I verden, som en ordentlig kvinde, mor, kone, veninde, datter, søster osv. Det ER ikke muligt at nå alt det, jeg føler jeg skal for at være tilstrækkelig i verden.

Vælg kampene i dit liv

Når jeg først har erkendt det, så kan jeg meget nemmere begynde at vælge det som bygger mig op i stedet for at bryde mig ned. Det bliver meget nemmere for mig at se, hvad jeg skal vælge fra af krav og opgaver, som gør mig kraftløs. Så jeg kan vælge de ting til, der gør mig kraftfyldt.

Når jeg nu forstår, at jeg umuligt kan gøre alle glade og tilfredstille alle krav og forventninger, så bliver det hundrede gange lettere at slippe det, der stresser og ikke gavner. Det bliver meget nemmere for mig at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre. Både i det små og i det store. Jeg kan ikke gøre noget ved skvalderkålen i haven. Eller det kan jeg, men det ville kræve at jeg brugte stort set al min tid på at ligge på knæ og fjerne det. Det ville ikke fylde mig med ny energi og kraft.

Det giver mig kraft at se på skvalderkålen som en plante, der tilfældigvis har fået ukrudtsstatus bare fordi den er meget livskraftig. Det giver mig kraft til at vælge at tegne, læse, gå en tur, hvile mig og meget andet, der er tusind gange hyggeligere end at føre krig mod en plante og mod naturen.

Det gode liv er for mig bl.a. at have tid til at tegne.

Hvad er det gode liv?

Kan jeg leve med nullermænd? En fyldt vasketøjskurv? Eller med at aflyse aftaler med mine venner mod, at jeg så til gengæld får tid til at oplade i hverdagen? Det kan sagtens ske, at det faktisk giver mig energi at støvsuge. Få bund i vasketøjet og at se en ven. Men det dræner mig, hvis det er noget jeg føler, jeg skal gøre ud af burde og ikke ud af at ville.

Spørg dig selv: Giver det her mig kraft eller gør det mig kraftløs? En 30-timers arbejdesuge kan være lige præcis det, som giver dig nok energi til at være en god arbejdskraft og kollega. Og så er der stadig nok energi til resten af dit liv. 37 timer er måske 7 timer for meget. 7 timer, der får læsset til at vælte og skaber ubalance alle andre steder i din hverdag.

Der er ingen, der belønner os og giver os en præmie, når livet er slut, for at have brugt det på at gøre andre glade før os selv. Det er et ansvar, vi selv skal tage, og det skal nogle gange nærmest tages flere gange om dagen. Du bestemmer, hvad det gode liv er for dig. Ingen andre kan tage det valg eller bestemme det. Det er dit ansvar at vælge. Det er dit ansvar at passe på dig selv og på den måde også passe bedre på alle omkring dig, og den planet du bor på. Der er ingen, der vinder noget ved, at du gør dig selv til martyr for en fyldt kalender. Eller et liv, der tapper dig for mere energi end det stimulerer til ny kraft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM