PLAYLISTE: GAYATRI-MANTRA FAVORITTER PÅ SPOTIFY

De nordiske mantraer – og dem på Spotify

Et mantra er lidt som en bøn, du beder. Normalt bruges mantraer mest i hinduisme og buddhisme, og måske er du stødt på dem i yoga. Mantraer bruges ofte i meditation og kan hjælpe med fokus og fordybelse.

Her i Norden har vi den samme type mantraer. Indenfor shamanisme synger vi også korte vers som vi gentager og gentager. De bliver sunget som en hyldest til naturen og til kraften, men når jeg går i skoven alene, så bruger jeg mantraerne på samme måde som en bøn. De nordiske mantraer er dog ikke blevet optaget. En vigtig del af overleveringen af disse sange er, at det bliver gjort mundtligt. Og jeg vil forskåne jer for, at jeg ligger en lydoptagelse ind her af mig, der synger shamanistiske sange.

Men så er det jo godt, at andre mantratraditioner er blevet så udbredte, at de er tilgængelige på Spotify f.eks. Det gør dem bestemt ikke mindre kraftfulde, at de er på et sprog, vi ikke umiddelbart forstår. For den energi der er i mantraet/bønnen, den er tilstede uanset om det er en inder, der spiller og synger den eller om det er en dansker.

Brug mantraer til at ændre energien

Mantraer har både en evne til at centrere, grounde og manifestere os her. Men ligesom alle bønner og hellige ord, så renser de også den energi, de bliver afspillet eller sunget i. Tunge eller mørkere energier er ikke vilde med ord om Gud eller det guddommelige. De er ikke vilde med at kraften bliver lovprist. Så ligesom du kan bruge røgelse, krystaller og andre redskaber til at løfte og ændre energien til det bedre, så kan du altså også afspille mantraer.

Hvis du har lyst, så lær mantraerne at kende, så du kan synge med. Sang ændrer også vibrationen og energien i din krop og sang er en god måde at komme ned i sin sig selv på og være tilstede i det der er. Uanset hvordan den sang så ellers lyder. Faktisk ved man nu at sang eller mantrachantning er en af måderne du også kan få vagusnerven til at slappe af og får dit nervesystem i ro. Det kan du f.eks. læse mere om her hos Caroline Fibæk.

Gayatri-mantraet er et af mine yndlingsmantraer. Det føles så kraftfuldt for mig, og når jeg hører det eller synger det, så kan jeg mærke at jeg med det samme kommer i en anden stemning. Det handler også om, at jeg kan genkende mantraet i mig selv. På samme måde som det er godt at sidde på den samme måde, når man mediterer, for så kender kroppen og sindet til stillingen og kan forberede sig på, at nu skal du til at meditere, sådan kan et mantra også fungere. Det er som en slags hjernevask. Jeg bliver rolig, jeg tænker på Gud. Jeg føler mig taknemmelig, og jeg kan mærke, hvordan det åbner sig i mit hjerte.

Gayatri-mantraet lyder sådan her:

Om Bhur Bhuvaḥ Swaḥ
Tat-savitur Vareñyaṃ
Bhargo Devasya Dhīmahi
Dhiyo Yonaḥ Prachodayāt

Det kan oversættes sådan her til engelsk:

The eternal, earth, air, heaven
That glory, that resplendence of the sun
May we contemplate the brilliance of that light
May the sun inspire our minds.

Find min Gayatri-mantra playliste på Spotify

Herunder kan du finde den Spotify-playliste jeg har lavet med seks versioner af Gayatri-mantraet. Det er seks meget forskellige versioner, men jeg er vild med dem allesammen. Lige for tiden skråler jeg mest igennem på Gek Tikas version (nr. 4) fordi jeg er helt vild med hendes indiske måde at synge på.

Jeg hører mantraet, når jeg kører bil, når jeg vasker op, jeg synger det i badet, og når jeg går tur. Det sidder på rygraden af mig, og det er altså slet ikke så svært at lære, som det lige ser ud til, når man læser det ved første øjekast.

Har du et mantra, du bruger meget eller et du kan anbefale?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM