Undersøgelse af virkeligheden i fotografier I

Som jeg har skrevet om her og her, så har jeg lavet læsninger på fotografier som skulle deltage i en udstilling. Kunstfotograf Anne Dyhr, ville gerne undersøge, om de var flere lag af virkelighed i de fotografier hun havde taget i Berlin. Jeg skrev den version ned af virkeligheden, som jeg kunne se i en læsning.

Jeg vil poste nogle af læsningerne det næste stykke tid, og kan kun anbefale at gå på Godsbanen i Aarhus og se udstillingen som Anne har lavet. (Læsningerne bliver naturligvis postet i samtykke med Anne Dyhr.)

Udstillingen foregår i Mellemrummet på Godsbanen og kan ses til d. 14. okt. 2016

Denne læsning er blevet lavet på baggrund af det fotografi du kan se her ovenover.

Fotografiet er som sagt taget af Anne Dyhr.

Første læsning (1/11):

Jeg starter læsningerne af fotografierne efter vi har haft to møder. Et på Kunsthallen og et i udstillingslokalet på Godsbanen.

En følelse af noget øde. Liv og bolig længere inde bagved. En tomhed. Det suger i brystet. En skrøbelig træt energi. En følelse af at være forladt. Alene. Isoleret.

Fremmedgjort. Står udenfor verden og ser ind på den. En følelse af at være uforstående overfor den.

At være tabt af verden. Bliver inviteret ind, men kender ikke dansen, trinene, bevægelserne og bliver hvirvlet udenfor igen.

Jeg spørger; Hvorfor har I kaldt Anne herhen til at tage det her foto? Tavshed. Tiden står stille. Billedet er frossent. Når Anne vender sig bort med kameraet starter livet igen. Vinden blæser, fuglene kvidrer, luften er frisk. Du gemmer dig bag din linse og kommer aldrig ind under overfladen. Du skaber en version af verden som er din, men som ikke nødvendigvis sand for alle andre.

Noget i dig vil gerne holdes udenfor. Noget i dig trives med smerten der er i ikke at være en del af at vinden blæser, fuglene kvidrer, at luften er frisk og ny. Noget i dig tror du skal være der hvor du bliver ved med at være tilskuer. Verden vil dig gerne Anne. Den kalder dig hen, men du ser ikke det den vil vise dig.

Ligesom i læsningen jeg lavede af dig, så mærker jeg en frustration i dig når jeg siger at noget i dig trives med smerten. Du bliver irriteret over det udsagn. Mærk efter, om det er fordi det er sandt.

Berlin vil vise dig at det ikke er synd for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.