Søger du glæde eller er du glad

Det som alle mennesker, alle 7 milliarder mennesker ønsker, er glæde. Det er meget simpelt. Vi har alle sammen forskellige idéer, til hvordan vi opnår at føle glæde. For nogle mennesker, er det at følge det som jeg ville kalde for egoets impulser. Det ligner en jagt efter det næste fix af glæde, i form af materielle ting, eller i form af bekræftelser. Nye partnere, nye kurser, nyt nyt nyt, hele tiden på alle planer.

Der er intet galt i den jagt, for ønsket der ligger bag, er det samme ønske der ligger bag alt længsel, længslen efter glæde.

Følelsen der opstår når vi giver os selv instant glæde, fx i form af en flødeskumskage, er ægte nok. Der er ikke forskellige typer af glæde, der er glæde. Det kan være at glæden, over at spise en flødeskumskage efter lidt tid bliver overskygget af en skam eller skyld, over det vi har gjort eller indtaget. Men hvis de følelser ikke opstod, så ville glæden ved en flødeskumskage være ligeså ren, som ved dem der er blevet oplyste eller “enlightened”.

Der er ikke grader af glæde. Der er kun egoer som kan forpurre følelsen, ved at kaste forskellige domme ind over vores oplevelse og dermed gøre, at den ikke længere føles så ren og lækker længere.

Hvorfor gør du som du gør

Er der ting i dit liv, som du gør, fordi du er i en bevægelse mod en glæde? Altså ting du gør, som du måske ikke har vildt meget lyst til at gøre, men du gør dem fordi du tror at når du når målet, så vil du blive glad? Prøv at blive bevidst om dine motiver for at gøre ting.

Mediterer du for at opnå at blive et oplyst menneske? Eller mediterer du fordi det føles fantastisk at gøre det? Spiser du grøntsager fordi du vil være sund og tabe vægt, eller spiser du dem, fordi de er det lækreste i hele verden og ingen magt kan holde dig fra den asparges?

Er du kreativ fordi du ikke kan lade være, eller fordi du tror, at du vil nå et mål der giver dig glæde? Penge og berømmelse måske?

Hvad med dine relationer? Er du i nogle af dem fordi du forventer at de giver dig noget, fx glæde?

Ryger du? Drikker du? Spiser du store mængder chips og kager? Der er ingen dom i de her forslag, det er kun for at få dig til at lægge mærke til, hvorfor du gør som du gør, og måske få dig til at undersøge om du kan springe de her ting over og gå direkte til glæden?

Ville det ikke være skønt at slippe for at ryge og så bare gå direkte til at være glad? Der er intet som helst galt med at ryge. Men det er træls, gerne at ville være fri for det og så ikke kunne være det, fordi vi har programmeret os selv til at tro, at glæden ligger lige efter den næste smøg. Den næste pose chips. Den næste kæreste. Det næste job. Det næste hus. Barn. Bil. Carport osv.

Bare vær glad

Gør det som gør dig glad og du er glad. Det er totalt goddag mand økseskaft logisk og alligevel er det noget som næsten ingen forstår.

Som jeg skrev her, så skær det fra som du ved IKKE virker. Det kan godt ske, du ikke lige ved eller længere kan huske hvad det nu var du var glad for at gøre. Men ved at skære de ting fra, som du godt ved ikke giver dig en længere glæde, så kan du nemmere finde ind til det som gør.

Jeg er fx glad når mit hjem er rent. Det betyder at der følger en lille smule ubehag med, ved at støvsuge. Eller jeg er glad når jeg har mediteret. Det betyder, at jeg lige skal snakke med mig selv, om at den halve time ikke er spild af tid og så gøre det og opdage at det også er vildt dejligt.

Andre ting, som at tegne, høre musik, gå ture, kræver ikke den store overtalelse af mig selv. Det gør jeg fordi jeg er glad mens det står på og i lang tid efter. Men jeg holder hele tiden øje, med om jeg er i gang med en bevægelse jeg ikke er glad for at være i, fordi jeg tror jeg bliver glad når jeg når mit mål.

At støvsuge og at meditere er små ting i forhold, til at knokle et helt liv for at få lov til at bo i et stort hus. Hvad var det nu jeg alligevel ville i det store hus? Jeg ville meditere og støvsuge, jeg ville skabe ro og skrive og tegne. Jeg kan ligeså godt springe det store hus over og så gøre det som gør mig glad nu…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM