Programmeringer

Jul

At sige at jeg ikke er fan af jul, er nok en mild underdrivelse. Jeg har ikke noget imod julen personligt, men jeg holder ikke af det massehysteri og klappen i kapitalistisk takt, som jeg synes julen er. Jeg deltager stort set ikke i julen og føler heller ikke jeg har nogle hang ups med den. Så jeg blev ret overrasket, da jeg forleden hørte en gammel amerikansk julesang og med det samme følte en melankoli i mig. Jeg følte en længsel efter gamle dage, så gamle at jeg ikke engang selv har oplevet dem. En længsel efter en klassisk amerikansk jul, som jeg så dem på fjernsynet da jeg var barn. Længsel efter sne der daler foran store rene ruder, en stor glad familie i ens sweatre, christmas carols, masser af julemad, et stort træ og gaver.

Det jeg kunne mærke, var en programmering i mig. En programmering fra julekalender på tv, Hollywood film og Disney. Det må være den samme programmering som får mennesker i Aarhus til at stå og klappe over, at stormagasinet Salling er blevet pakket ind i lys så bygningen ligner en gave. Det er noget som ligger ubevidst i os, som får os til at halse rundt, efter en længsel som er svær at definere, så det nemmeste bare er at købe, købe, købe. Det må være muligt, hvis vi bare bruger penge nok, at genskabe den følelse vi har i os af jul. Men det er det ikke og det vil det aldrig være, for følelsen er en illusion, det vi prøver at genskabe er skabt på film og er ikke virkeligt.

Alkohol

Her er en sjov øvelse du kan lave her i december, eller måske resten af dit liv hvis du tør: Prøv at sige nej tak til alkohol. Det er okay at være veganer, spise gluten-og sukkerfrit, eller leve af lys, men at sige nej tak til alkohol i Danmark får de fleste til at slå korsets tegn for sig.

Har du tænkt over hvorfor alkohol er så smart? Alkohol dulmer rigtig dejligt. Hjernen bliver sådan lidt grumset og efter et par drinks, bliver det sværere at tænke klare tanker. Den som har indtaget alkoholen synes selv at personen er blevet markant skarpere, den der sidder ved siden af og er ædru, krummer sine tæer helt op i fodsålerne og stivner i smilet. Dagen efter alkohol er hjernen stadig sådan lidt groggy, men nu har vi noget at snakke om, hahaha hvor var det sjovt at drikke alkohol sammen.

Rigtig mange mennesker i Danmark drikker virkelig meget alkohol, sådan lige et glas i ny og næ og ny og næ og ny og næ. Det sker også ofte, at det er under påvirkning af alkohol at store revolutionære planer bliver lagt, hvordan vi skaber et nyt samfund, en ny verden. Men der er ingen som i virkeligheden skaber forandringer når de hele tiden er småfulde, har tømmermænd, eller er i gang med at planlægge den næste fest, den næste komsammen, den næste aften hvor tøserne skal mødes og drikke de nye smarte drinks som bloggerne siger vi skal drikke nu. Ingen revolutioner er blevet gennemført af fulde mennesker.

Alkohol er bare endnu en af de programmeringer vi har i os, tør du lægge den programmering bag dig? For det kræver faktisk virkelig meget mod at gøre det i Danmark, et land hvor nogle af de “sjoveste” aftenener på året, er dem hvor de store øl-firmaer har overbevist os om, at det er en god idé at drikke endnu flere af deres øl, i en endnu stærkere version. Og prøv at lytte på dit ego lige nu. Hvad siger det? Hvilke grunde kommer det op med, for at få lov til at drikke? Bare lyt på det. Register det. Lyder det til forveksling som en 15 årig der argumenterer mod sine forældre, for at få lov til at gå til fest og drikke?

Udseendet

En sidste programmering jeg vil nævne, handler om udseendet. Hvem har sagt at appelsinhud ikke er smukt? Eller deller, dobbelthager, grå hår, rynker, tykke maver, blævre lår, skaldede isser? Hvem har bestemt det? Hvem bestemmer i disse år, at store struttende rumper er det vi skal bruge vores tid i fitness centeret på at få? Nu var vi lige med på at store bryster var sagen, så skal vi også til at arbejde på vores bagdel. Prøv lige at høre den her sætning: Jeg skal arbejde på min bagdel. Er det ikke totalt absurd? Og alligevel er det ikke en ualmindelig sætning i vores verden i dag. Det er klart at det ikke er muligt at komme til at se så struttende ud, sådan som vi bliver vist at vi skal, kun via kost og motion. Men så kan vi arbejde mere og spare sammen til operationer som gør at vi kommer til at se ud, som moden dikterer. Jeg håber den næste dille bliver, at vi skal have kæmpestore fødder alle sammen, de her figurer med gigababser og bagdele ser ud som om de godt kunne trænge til noget balance, så de ikke tipper for-eller bagover.

Lad os nu sige at du bare lod de der chips være, som du ellers ser i reklamerne du skal spise sammen med alkoholen du skal drikke, for at kunne have en hyggelig aften med dine venner. Hvis du gnaskede en gulerod og drak en kop te. Så ville du kunne spare tid på motionen, for det du indtog forbrændte du gennem dit daglige virke. Hvad skulle du så lave hvis du ikke gik i fitness centeret? Hvis alle dine tanker ikke konstant cirkulerede om mad, alkohol, motion, et andet og bedre udseende (og i denne tid også jul). Hvad ville du bruge alt den tid til? Måske ville du opdage at det hele er en illusion du er blevet programmeret til at tro på. Programmeret gemmen din opvækst, af usikre angste mennesker omkring dig. Noget du stadig bliver programmeret til af medier, internet og reklamer naturligvis. Der er ingen som opdager at Kejseren ikke har noget tøj på, når de har travlt med at lære hvordan man laver nye drinks, dyrke motion eller lære at lægge en ny smart aften make-up.

Vil du gerne have at verden ændrer sig? Så se ærligt på alt hvad du indeholder af programmeringer, tryk delete og start på en frisk med ægte, modige, kærlige værdier, der gavner både dig selv og resten af verden. Læg mærke til hvordan de her ting som vi tror vi skal bruge vores liv på, kun er ting som har med egoet at gøre. Forbrug. Spis. Drik. Bedøv dig. Og ændr dig, så vi andre synes du er smuk og kan lide dig. Ingen af de her ting er værd at kæmpe for, det har intet som helst med kærlighed eller en bedre verden at gøre. Hvis du tror det, så er du hårdt ramt af programmeringen. Så er det måske ikke kun i din software den sidder, men så er den på vej ned i din harddisk. Pas på dig selv, gå en tur ud i skoven, træk vejret og kom i tanke om hvad det er det her liv i virkeligheden handler om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.