NOGET OM FRIHED

Det er som om, at mange oplever at grebet strammes om dem i deres liv. Rigtig mange fortæller, at de føler sig fanget. At de oplever at livet føles meningsløst, at de er virkelig trætte og energiforladte.

Den energi de har, den kommer de til at putte de forkerte steder hen. Fordi de tror, at det er det der giver dem frihed. Så de arbejder mere. Skynder sig mere. Løber stærkere.

Som om friheden kan indhentes med travlhed.

Hvis du også har det på den måde, så kan det måske trøste dig lidt at vide, at du ikke er alene med den følelse. Så der er altså ikke noget galt med dig. Det er ikke fordi du gør noget forkert, eller at der er noget alle andre har forstået, men som er glippet for lige præcis dig.

Hvis du har det sådan, så vil du mere og mere få følelsen af at stå over for to veje. Den ene vej, det er den vej som du står på lige nu. Du har nok hele dit liv, arbejdet hen imod det du troede var det du skulle. Det er der ikke noget galt eller forkert i.

Mange af os vågner op som børn. I voksne kroppe. I voksne liv og vi kan se, at vi gjorde alt det vi blev fortalt vi skulle gøre.

Vi skulle stifte familier. Vi skulle tage uddannelser. Finde jobs. Tjene penge! Og når det ikke længere virkede tilfredsstillende, så skulle vi også tage at få os en hobby.

Eller følge med i (endnu) en serie. Eller drikke lidt mere vin. Eller spise lidt mere kage. Når kagen og vinen så begynder at vise sig på kroppen, så skal vi også huske at motionere. For at brænde det af, vi til at starte med kun indtog af frustration eller kedsomhed over vores liv.

Det er lige der, rigtig mange står nu. Og de ser på, at de nok har masser af tid tilbage som mennesker her, men var det det her tiden skulle bruges på?

Så barnet vågner op i det her voksne liv og tænker: Fuck. Det her er ikke sjovt. Det føles ikke legende og let. Det føles tungt og hårdt. Jeg har glemt hvordan jeg griner nede fra maven af og allerværst, så har jeg glemt hvad det var der fik mig til det.

Mange vågner op nu og føler sig narret. Men hvem er modig nok til at indrømme, at det de troede var sandt, var en løgn? Det er Kejserens Nye Klæder igen igen.

Men der er en anden vej du kan tage. Du må meget gerne fortsætte ud af den du står på nu. Hvis du er glad. Hvis du ikke er glad, så kan det måske lette dig, at der altså er en anden vej. Men du skal vide, at det sandsynligvis kommer til at føles, som om du går der alene.

Du vil nok opleve, at du ikke kender så mange andre, som har valgt den vej. Og du vil måske endda opleve, at udover at føle dig alene, så vil andre også pege fingre af dig og grine eller sige trælse ting om dig. For du har spottet løgnen, og det kan gøre andre usikre på hvem de så er og de bliver nervøse for værdien af deres eget liv.

Så det er ikke fordi det er nemt at tage den anden vej. Men der er noget mere kriller i maven på den og en del mere latter. Der er åbne glade øjne. Der er mening. Der er en følelse af at leve i overensstemmelse med hvem du er, hvem du virkelig er, og ikke sådan som du fik lært du skulle være.

I næste blogindlæg skiver jeg meget mere om, hvordan du når derhen til at kunne se vejen for dig.

2 Comments

 1. Janni Bjerkelund Repenning
  1. september 2016 / 21:20

  Anja du er simpelthen fantastisk, hvor har jeg ofte følt mig alene både som barn og voksen; og nu ved jeg ikke er det – tak

  • Anja Dalby
   Forfatter
   2. september 2016 / 08:12

   Der er mange der har det lige som os Janni. Når vi bliver klar over det, så kan vi slippe følelsen af at være forkert og så bliver det så meget nemmere at rykke på det som virkelig gør os glade. Og selv tak! Tak fordi du skriver, Knus!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.