Namaste – I’m nasty?

Namaste er et indisk ord og handling, som stammer fra sanskrit og som man ofte bruger i yoga-traditionen. Ordet betyder: Jeg bøjer mig for det Guddommelige i dig eller Det Guddommelige i mig, bøjer sig for det Guddommelige i dig og er en måde at udtrykke respekt og taknemmelighed overfor andre på. Normalt samler man hænderne foran hjerte-chakraet eller foran det treide øje og bukker sit hoved ned i ærbødighed. Handlingen og ordet betyder det samme, men mange siger også ordet Namaste, når de udfører bevægelsen.

Der er et begreb i selvudviklings-verdenen, som kaldes for den Hvide Skygge. Modsat den mørke, som er de ego-karaktertræk der er nemme at spotte som trælse, så er den Hvide Skygge, alle de ting vi gør, for at fremstå bedre end vi er. Når vi gør gerninger, som overfor andre ser pæne ud, men vi gør dem kun af den grund, at andre skal synes bedre om os og vi kan på den måde fremstå mere rene, helligere, end vi i virkeligheden er.

Selvudviklings – og spiritualitets verdenen, er fyldt med Hvide Skygger. Mennesker som udadtil virker som om de er mere oplyste og højere i deres bevidsthed end os andre. Men som ofte har en skjult agenda i deres virke, de er søde og venlige, fordi de har noget de gerne vil opnå og er det ikke ud af et ærligt og rent hjerte.

I går kom en person til at sige til mig “I’m nasty” mens han foldede hænderne foran sit hjerte, for at sige Namaste. Han ville sige Namaste for at lave fis med nogle meget hellige yoga-mennesker han kender, i stedet kom han til at sige det, som rigtig mange mennesker der siger Namaste her i Vesten nok er, nemlig Nasty. Det grinte vi så af i et par timer…

Det er nemlig lige præcis det den Hvide Skygge er, Nasty. Den kan være utrolig svær at gennemskue og især for os selv. Som jeg har skrevet om før, så prøv at udføre kærlige handlinger overfor andre, som ingen får at se eller nogensinde kommer til at høre om. Hvis det er virkelig svært for dig ikke at fortælle hele verden om, hvor godt et menneske du er, så er det din Hvide Skygge der er på spil.

Den mørke skygge er som sagt meget nemmere at få øje på. For den indeholder alle de karaktertræk som vi ikke er stolte af. Misundelse, jalousi, kontrol, magtbegær, o.s.v. o.s.v. Den Hvide er egoet som prøver at skjule alle de mørke karaktertræk, bag “hellige” handlinger. Måske er du selv sådan, eller kender nogen, som prædiker, er fanatiske omkring deres spiritualitet eller religion. Den Hvide Skygge findes alle vegne, på almindelige arbejdspladser, hvor nogle er klogere end andre, ved bedre, er bedre uddannet, bedre venner med chefen. De har ofte en særlig måde at have næsen i sky på og hvis du holder øje, så kan du se deres mundvige snerre i foragt over os andre dødelige.

Den Hvide Skygge kan du tage røven på, ved at gøre ting der er langt under din status. Ved at tage pis på dig selv. Hav så meget selvironi at du er lige ved at sprænges af flovhed. Gør ting, som er så pinlige for dig, at du er lige ved at kaste op over det. Det er den bedste kur mod Hvide Skygger. For den Hvide Skygge er lige præcis dig, når du ikke vil tabe ansigt, når du gerne vil virke bedre end du er.

Gå til yoga fordi du føler det er godt for din krop, bliv veganer og mediter af samme grund. Hvis du kun gør det, for at kunne fortælle andre om det, så de kan se hvor oplyst du er, så gå på MacD med det samme. Træd i en hundelort på vej derhen og drik en flaske snaps på torvet foran resten af byen, når du er på vej hjem med pomfrit-dressing på skjorten.

Gem aldrig hvem du er. Vær ikke bange for at tabe ansigt. Vi skal overhovedet ikke dyrke de mørke skygger i os, men hvis de er så godt skjult bag “Namaste” at de kan være svære at se for os selv, så kan det være godt at lade alt lortet komme op til overfladen og så se på og håndtere ærligt, at det indeholder vi også.

For at få skovlen under den Hvide Skygge, så skal du ned og se på den mørke og acceptere at det er du også. Det er først i den accept at du er fri.

I’m Nasty/ Namaste

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.