Når en hund bjæffer i en lejlighed

“Hvis du ikke kan lade være med at knurre når du sidder i sofaen og ser ud af vinduet, så må du lægge dig på gulvet”. Den sætning siger jeg mange gange om dagen til min hund. Der er ikke meget rum for forståelse i ham, af at der er en verden udenfor med lastbiler, unge på skateboards og motorcykler der larmer.

Så han knurrer når han sidder i sofaen og ser ud af vinduet. Og gang på gang, beder jeg ham om at lægge sig i sin kurv på gulvet i stedet, for så kan han ikke længere se ud på alt det han ikke kan forstå. Det som gør ham urolig og som han synes han skal markere sig med en knurren overfor.

Min hund forstår altså ikke skateboards. Han synes de er dumme og siger en grim lyd. Han forstår heller ikke lastbiler. Alt hvad han ser, når en lastbil kører forbi, er en stor ting der pludselig fylder hele hans udsyn. For slet ikke at tale om når overboen skal have pudset vinduer. En lang stige bliver sat op foran vores ruder og en mand kravler pludselig rundt ude i luften, det er næsten for meget af det gode for en lille hund at kapere. Så han bliver bange og gør.

Men han falder til ro med det samme, når han skifter fokus. Når han har lagt sig på gulvet og ikke længere kan se ud på alt det han alligevel slet ikke forstår, så er han tilpas og glad.

Når min hund pludselig gør, så bliver jeg ofte forskrækket. Katten vi bor med, hun vågner også og sender ham det køligste blik i verden. Meget tit, så spilder jeg det jeg sidder med, når min hund bjæffer, fordi jeg bliver så forskrækket. Hans frygt skaber altså bølger af uhensigtsmæssige bevægelser ud igennem verden. Te lander på computer, på hænder, i skødet og den slags. For slet ikke at tale om hvis en anden hund på gaden hører ham gø her indenfor, så gør den også og ude på gaden bliver adskillige mennesker forskrækket. Alt sammen fordi min hund ikke forstår konceptet “lastbil bevæger sig forbi vindue”.

Jeg tænkte at tippet måske var værd at give videre, fordi det virker så fremragende for min hund. Hvis der er noget du ikke forstår, som gør dig bange, så flyt fokus og bliv glad. Der er masser af ting jeg fx ikke lærer at forstå, uanset hvor meget jeg så engagerer mig i dem. På samme måde som min hund aldrig vil lære at forstå koblingen mellem en lastbil som han ikke er bange for at gå forbi på gaden, men i det øjeblik han er indenfor og den kører forbi hans vindue, så er den det farligste i hele verden.

Der er ikke noget galt i at der er ting vi ikke forstår. Men det er skørt at stille sig op og råbe af dem, bare fordi vi bliver bange eller frustrede. Hvis vi virkelig ikke kan have med det at gøre, så flyt fokus. Nogle ting giver sig selv, de kræver at vi skaber en forandring. Vi kan fx ikke bare flytte fokus, hvis nogle ting bliver ved med at gøre ondt. Et dårligt ægteskab. En dum chef. Motion der ødelægger knæene. Osv. Nogle ting kræver selvsagt at vi bevæger os i livet.

Men andre ting kan vi ikke forandre. Ligeså lidt som min hund kan ændre på, at vi bor på en gade hvor der kører unge på skateboards udenfor. Han må acceptere at hans verden ser sådan ud lige nu og han kan lægge sig et sted, hvor han ikke bliver konfronteret med det der gør ham bange hele tiden og så bliver han meget mere tilfreds.

Bliver du ked af nyhederne i fjernsynet, så sluk. Bliver du stresset over din Facebook feed, så hop af. Er der kø på motorvejen, så tag toget.

Du behøver ikke stille dig op og råbe af det du synes er træls og uforståeligt, du kan bare flytte dit fokus til det der gør dig glad og rolig. Hvis du vil stå og tilkendegive din uforståenhed overfor en situation, så tænk på alle de bølger af reaktioner det giver. Intet bliver efterladt uden at blive hørt. Alt er energi, så hvis du stopper med at råbe af de ting du alligevel ikke kan stille noget op mod, så bliver der heller ikke råbt så meget tilbage til dig. Skift fokus, se på en blomst, lyt på Bach, gå ned fra sofaen og læg dig på gulvet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.