Lidelse og glæde

Lidelse er en sjov størrelse, fordi den udelukkende opstår på grund af modstridende ønsker. Egoet ønsker en ting. En anden ting sker og så har vi balladen. Lidelse og glæde er to sider af samme sag. Begge to er reaktioner på en begivenhed. Strengt taget, så kan enhver besked vendes således at man ikke behøver tude over den. Det betyder at man faktisk er fri til at vælge den reaktion man vil have, når man bliver mødt med hvad som helst i livet.

Man kan faktisk selv vælge om man vil se negativt, neutralt eller positivt på det som livet bringer en. For det som livet bringer, er det som livet bringer. Der findes hverken straf eller præmier i livet, det som sker, er det som sker. Hvilken effekt vi vælger det skal have på vores følelsesliv er op til os selv.

Offer eller vinder

Således er det altså vores eget valg om vi vil være offer eller vinder i en situation eller om vi bare vil være i den uden nogle af disse mærkater. Er det muligt at vinde i Lotto uden at hyle og skrige af glæde? Er det muligt at køre ind i et træ uden at hyle og skrige af sorg?

Det kan være en provokerende tanke for mange at vi selv bestemmer om vi vil være offer af en situation. Fordi vi har vænnet os til at tænke at ting er gode eller dårlige. Men det er de ikke. Kræftceller er fx ikke onde. Det er bare celler som af forskellige grunde muterer i kroppen. Det er vores idé om at det er dårligt hvis vores kroppe bliver syge, der bestemmer det. Hvis vi ikke så døden som noget dårligt, men bare for hvad det er, nemlig en overgang til noget andet, så ville vi heller ikke have brug for at legemliggøre kræftceller på den måde som vi gør det, ved at sige at de er dumme.

Bliver livet så en beige fornøjelse?

Det som næsten kan være mere provokerende er tanken om at noget faktisk heller ikke er godt. I det øjeblik vi definerer noget som værende godt, så har vi også bestemt at så må der være noget som er dårligt. Og hvem ved hvad der er godt? Mange af os har erfaret at det som umiddelbart lignede en ulykke, det var i stedet for en gave i forklædning.

Ligesom det omvendte også har været tilfældet. Det som lignede en kage var i stedet for en forklædt lort. Kage eller lort, lykke eller ulykke, det er same same. Det er kun vores behov for at dømme situationerne, som gør dem til det ene eller det andet. Situationen er den den er. Ikke andet. Det betyder ikke at livet bliver til en beige fornøjelse, når vi stopper med at have en mening om det og stopper med at ride med på bølgerne af smerte og glæde. Det betyder faktisk overraskende nok det modsatte.

Når vi gør os fri af at forholde os enten negativt eller positivt til det der er, når vi stopper med at be – og fordømme det der sker, så bliver vi fri. Den frihed betyder, at vi er fri til bare at være tilstede.

Nuets magi

Livet bliver til en evig dans i nuet. En evig forundren over dets magi. En evig og rolig konstant lykkefølelse. Ikke en lykke defineret af omgivelserne og hændelserne i vores liv, men en lykke som kommer indefra. Som en konstant strøm af lys. En strøm som ikke ændrer sin styrke selvom der sker ”lykker” og ”ulykker” i vores liv. Når man ikke er knyttet emotionelt til begivenhederne, så bliver de til det de er, begivenheder, som vi kan vælge ikke at engagere os i.

Ikke at engagere sig emotionelt er ikke koldt. Det er varmt. Det gavner ingen om vi skriger eller hepper med. Det der gavner er accept og ro. Accept af at livet er som det er. Det byder på de ting det byder på. Solen står stadig op og går stadig ned. Selvom det kan føles som om verden stopper når vi virkelig bliver ramt hårdt i nakken af uventede hændelser, så gør den det ikke.

Oftes er det næsten det sværeste at acceptere. At hele verden ikke stopper med at bevæge sig, fordi man selv har oplevet noget man fandt hæsligt. Men den stopper ikke. Den stopper heller ikke når vi forsvinder herfra. Så hvad kan vi gøre? Hvilke muligheder har vi egentligt? Vi har ikke andre end at stoppe for at dufte til roserne, kysse børnenes kinder, klemme en vens hånd. Den eneste mulighed er at blive ved med at hylde dette vidunderlige, magiske, totalt for vildt eventyrlige liv, gennem vores konstante accept og væren tilstede i det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.