KAPITALISMEN SIDDER I EGOET

På en eller anden måde er kapitalismen blevet så meget en del af os, at vi slet ikke længere stiller spørgsmålstegn ved den. Selv det der skulle handle om spiritualitet og åndelig udvikling, er i Vesten flere steder blevet oversat til at blive bedre til at tjene mange penge. Det der bliver modsatrettet i det arbejde, er at alt hvad der handler om at ville have, om at eje, om en eller anden form for grådighed, lille eller stor, altid kun kan komme fra egoet. Det er ikke sjælearbejde.

Det gør det naturligvis også nemmere at sælge kurser der handler om hvordan vi tiltrækker alt det ydre, om det så drejer sig om krop eller kongeligt porcelæn, for egoets ønsker er ganske nemme at komme i kontakt med for de fleste af os.

Et kapitalistisk samfund som det vi bor i i Danmark, kan kun være et samfund styret af egoet. Det er et samfund der er bundet op på at mennesker vil have. Fysiske ting, oplevelser, velvære. Prøv at mærke i dig selv lige nu hvad det er du går og vil eje. Hvad har du af ønsker. Er det ting? En lønstigning? En anden krop? Hvad er det i dig som vil have de ønsker opfyldt? Det kan aldrig nogensinde være din sjæl. Det vil altid være egoet.

Kan du holde op med at købe?

En stor del af verdens problemer stammer fra kapitalismen som taler så grimt i egoet. De mennesker der ikke har midler at købe for, de ønsker sig det. Mens dem der har midlerne vil have mere. Det ødelægger ikke kun planeten, men også menneskenes sjæl. Det er ikke for sjov, at grådighed er på listen over de 7 dødssynder.

Nu er vi nået til et punkt i vores historie her på jorden, hvor kapitalismen snart har overtaget alle samfund. Selvom der aldrig har været fredeligere på jorden end der er lige nu, så lider rigtig mange mennesker og interessant nok, så er dem der lider mest i deres sjæleliv, dem der har flest penge. Det er da et vink med en vognstang der vil noget. Men egoet vil aldrig nogensinde indrømme at kapitalismen ikke virker. Eller selvfølgelig virker den. Det er der rigtig mange ubehagelige ting der gør. Dødsstraf “virker” også. Men det hjælper ingen.

Hvad er det du vil ha? Hvad er det der du bare lige går og venter på lander hos dig, for så kan du rigtig være glad og nyde dit liv?

Har du styr på din økonomi eller styrer den dig?

Kapitalismen gør dig blind for alt det smukke på jorden. Alt det der bare er. For den krop der faktisk virker rigtigt fint, selvom den har været så nederdrægtig at skabe appelsinhud på dine lår.

Kapitalismen gør dig blind for solen, for vinden, for regnen, for træerne. Den gør dig blind for at nyde alt det vi bliver givet af den gavmilde jord. Alt det vi for foræret fordi vi er og ikke af andre grunde. Kapitalismen lægger sig som en grådig skygge hen over dine øjne, så du kun kan styre efter en større bil, nye sko, en pænere partner, nye babser der sidder oppe under hagen.

Prøv som en spirituel øvelse at trække det slør væk fra dine øjne. Når dit ego nu går total i panik over den tanke, så aftal med dig selv at det kun er i en måned. En måned hvor du ved hvor meget mad du handler ind. Hvor du holder øje med hvor mange indkøb af dagligvarer der egentligt er nødvendige. Du kan også lege med at spise det du har i dine køkkenskabe og fryseren før du handler igen.

Prøv i den måned ikke at købe mere tøj, flere sko, flere gadgets. Altså du lader helt være med at handle alt udover det allerhøjest nødvendige. Prøv i den måned at se hvor mange penge du bruger på ting der ikke var nødvendige. Og se så hvordan det føles. Hvad oplever du?

Du er ikke kun en forbruger

Hvis du synes det er helt forfærdenligt ikke forbruge, så vil jeg vove at påstå at du er mere fanget af dit ego end du måske er bevidst om. Men måske opdager du at det at lade være med at handle, giver dig en frihed du egentligt troede du fandt i kapitalismen, men som istedet holder dig fanget i det evige hamsterhjul.

Frihed er ikke at kunne købe. Det er et fængsel som egoet skaber. Frihed er at kunne lade være. At kunne være upåvirket af hvad andres kapitalistiske egoer dikterer er der skal handles. Det er ægte frihed.

Et sundt, stærkt, smukt og sjælfuldt menneske sidder ikke bag egoets tremmer af grådig konsumeren.

Det menneske står lysende og rank i sin egen værdighed fordi det er menneske, ikke fordi det er forbruger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.