HVORDAN DU LAVER EN UDESIDNING

Året rundt

Du kan lave en udesidning hvornår du vil året rundt. Jeg synes, det er dejligt om sommeren, fordi nætterne er så korte og lyse, og de føles så kraftfulde og magiske heroppe nordpå. Men det er naturligvis også muligt at sidde ude i december måned, det bliver bare en lang nat, fordi man sidder ude fra solnedgang til solopgang.

Faste

Når jeg laver en udesidning, så faster jeg dagen før jeg går ud. Nogle gange kun fra kl. 12 middag, men det kan du mærke, hvad du har det bedst med. Hvis du let får det skidt af ren vandfaste, så kan du lave en frugt-, grøntsags- eller juicefaste. Men uanset, spise ikke store, tunge kulhydratrige måltider den dag, du vil ud at sidde om natten.

Find dit sted på forhånd

På forhånd har jeg fundet det helt præcise sted, jeg gerne vil sidde, så jeg skal ikke gå og lede efter det gode sted, når jeg skal til udføre udesidningen. Jeg forbereder mig ved at være lidt i stilhed den dag, altså det er ikke strengt nødvendigt med total stilhed, men det giver f.eks. ikke rigtig mening at rejse sig fra et selskab mennesker og gå ud at sidde alene.

Tag nok tøj på – og så lige det allervigtigste!

Sørg for at have ordenligt med tøj på, det er bedre at have det varmt og tage af end det modsatte. Husk at tjekke vejrudsigten, så du kan forberede dig med eventuel regnslag. Myggebalsam kan være en god idé at smøre sig ind i på forhånd, men ellers er det også en god øvelse bare at sidde og være med de myg, der måske sværmer om dig. Måske er du heldig, at der kommer flagermus og blander sig i festen.

Men ellers er det vigtigste: Ingen telefoner. Intet ur. Ingen vand. Ikke noget hygge. Ingen snacks. Kun dig og naturen om natten.

Sæt en intention

Du kan sætte en intention for dig selv inden du går ud, måske er der noget i dit liv som du gerne vil have svar på. Så den intention tager du med dig, og så giver du slip på spørgsmålet og forholder dig åbent til svaret. Jeg gik f.eks. engang ud med et spørgsmål til min søns trivsel. Svaret jeg fik, kom i form af en stor, hvid bøffel i himlen. Det billede gav først mening mange år efter.

Anja Dalby Udesidning

Nu er du klar til at tage afsted

Så lidt før solnedgangen går du ud og sætter dig på det sted, du har fundet på forhånd. Du må gerne tage en lille pude eller andet med at sidde på, men ingen stole eller noget i den stil. Det er ikke meningen, du skal sidde super komfortabelt. Du sætter dig og bliver siddende. Hvis du skal tisse, så rejser du dig og træder væk fra den plads, du har skabt.

Og så sidder du bare til solopgang. I løbet af natten vil du mange gange komme i tvivl om solen nogensinde står op igen, og du får lyst til at opgive. Du vil opdage, at egoet har mange mange gode grunde til at gå hjem i seng igen. Men sid til solen står op, og så skal du naturligvis have dagen efter til at hvile og sove i.

En manddomsprøve

Det der som regel skræmmer os allermest er mørket. Så det du vil møde er dig selv i mødet med mørket. Det er meget interessant, og især jo at sidde her i Danmark, hvor det vildeste, der kan ske er, at der kommer en ræv eller en grævling rendende. Men tankerne har en anden mening og at konfrontere den angst er en rigtig god ‘manddomsprøve’.

Du må gerne synge, hvis du har lyst til det, men det er også dejligt at sidde helt stille og opleve natdyrene komme ret tæt på om natten. God fornøjelse! Glæd dig. Det er en meget, meget smuk oplevelse.

Jeg har udgivet en e-bog om udesidning. Den hedder ‘Magisk arbejde i skoven. Udesidning for begyndere’. Du finder den i shoppen.

2 Comments

 1. Lykke
  4. august 2018 / 19:03

  Tak for vejledning. Jeg fandt pludselig og ret spontant på at sidde ude en nat i min ferie. Jeg sad netop fra solen gik ned til den stod op. Jeg havde vand og druer med og tændte mig et bål på et tidspunkt. Så på den måde har jeg plads til forbedring næste gang. Sang et mantra 108 spontant. Det rykkede lidt ved min døgnrytme men det var en meget skøn oplevelse. Jeg sad bare i min have i min nye hjem, og føler nu at natten har været med til at forbinde mig helt til “mit nye sted”.

  • Anja Dalby
   Forfatter
   6. august 2018 / 09:56

   Det lyder som en meget dejlig udesidning du har lavet Lykke. Det er interessant som den slags netop kan opstå spontant. Som en kalden langt indefra, man bare er nødt til at besvare.

   Det er også min oplevelse at jeg bliver mere bundet til det sted jeg har lavet en udesidning. Jeg har netop også lavet en udesidning her ude i skoven hvor vi er flyttet ud, for at føle mig mere groundet og hjemme her. Tillykke med dit nye hjem og med din forbindelse til natten, naturen og der hvor du bor. Og mange tak for din kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.