Hold egoet i stram snor som en vild hund

I mange år, troede jeg at arbejdet med egoet var en konstant kamp. Jeg så egoet som en vild hund. En vild og total uopdragen hund, som jeg resten af mit liv skulle kæmpe med. Som jeg for altid skulle holde i en kort stram snor. For at den ikke røg ud og gøede vildt, af en eller anden uskyldig forbipasserende.

Min erfaring dengang var at hver gang jeg lige tog det lidt roligt. Så blev snoren for slap og egoet, aka den vilde hund, fløj ud i linen og bed folk i benet.

Egoet var ikke kun en stor voldsom hund med fråde om munden. Det kunne også være en lille irriterende tæppetisser. Som gjæffede af folk, så snart de vendte ryggen til. Men som ikke turde sige noget, når de vendte sig om for at se, hvor det var postyret kom fra.

Eller egoet viste sig ved at parre sig med andre menneskers ben, for at prøve at dominere dem, men på en virkelig nedladende måde. Uanset alle de måder egoet i mig dukkede op, om det måske bed folk i hånden når de nussede dets mave, så var det min overbevisning, at egoarbejdet for altid ville være en kamp.

Det bange ego

Jeg så for mig, hvordan jeg resten af mit liv skulle samle lort op efter egoet. Hvordan jeg altid skulle undskylde, at det igen havde gravet et tulipanbed op. At det altid ville prøve at dominere dem der var svagere eller konstant kæmpe mod dem der var større eller stærkere, i egoets optik. Den overbevisning har faktisk ofte givet mig lyst til at give op i selvudviklingsarbejdet. For hvem ønsker at skulle kæmpe resten af deres liv.

Så ville tanken om bare at give efter og lade egoet hærge løs, næsten være mere tiltalende. Bare lade mig selv opsluge i mine følelser af mindreværd, som igen og igen gav sig udslag i jalousi, misundelse, irritation, arrogance, vrede, depression og melankoli.

På et tidspunkt skete der et skift i mig. Jeg kom til at se, at egoet bare var megabange. Hvis jeg kunne gøre egoet tryg gennem min forståelse af mekanismerne i det, så ville jeg helt kunne slippe angsten for hvad det fandt på. Jeg kunne også slappe af i armen der holdt snoren til egoet, for jeg kunne se at egoet intet længere kunne gøre.

Egoet mistede magten, fordi jeg så at det i virkeligheden ingen magt havde over mig.

Du er ikke dit ego

Det første store skift skete i mig da jeg virkelig sådan grund-forstod, at jeg ikke er egoet. Jeg har et ego. Da jeg så separationen mellem mig og brøleaben i snoren, så slap jeg snoren og kunne se egoet som noget udenfor mig. Som jeg godt nok havde historier knyttet til, men som i virkeligheden intet havde med min kerne at gøre.

Kernen i mig er ikke egoet.

Det var ved at styrke min egen kerne, den del af mig som har med min intuition, min sjæl, min kontakt med det Guddommelige at gøre, at egoet ikke længere havde noget at skulle sige over mig. Det var ikke en kamp, mellem min kerne og egoet. Jeg styrkede bare kernen og egoet holdt op med at bekymre mig.

Så egoet blev til noget jeg følte omsorg for, gennem min forståelse af det.

Det er nu sådan, at hvis egoet gakker ud, så ved jeg at der er noget jeg har overhørt eller overset. Så ved jeg, at der er nogle helt basale/banale ting jeg skal gøre, for at få det i ro igen. Egoet følges roligt med mig nu, uden snor og lænker. Med det samme det føler uro og begynder at knurre lidt, så opdager jeg det med det samme og jeg får lige taget en timeout til at undersøge hvad der skete.

Jeg er ikke længere bange for hvad det kan finde på og det er en kæmpe lettelse. At slippe frygten for frygten føles så vanvittigt befriende.

6 Comments

 1. Gerd Angelika
  26. april 2021 / 21:49

  Herligt med hundemetaforerne!☺
  Tænker dog, at det aldrig har været nemt at tysse på en vagthund!🙂
  Og at ræven måske lusker rundt og i værste fald en tyv.🐔
  Egoet er der på pletten, når du selv mister orienteringen, selv om du ikke synes, at egoet er den bedste, til at løse situationen.
  Egoet, tror jeg er til, for at redde dig ud af nødsituationer, og egoet er en perfekt vagthund.
  Og hvis du for ofte lander i en situation, du ikke kan løse, så lader egoet dig aldrig i stikken og det vil gø højt, fordi du lader det gø.
  Ego er ensidigt og skelner ikke, men reagerer promte, hvis du udsender frygt- og tvivlssignaler.
  Så jo, en redning fra den gøende hund kan være ignorance, men klart bedst lige at takke den og gi den lidt opmærksomhed, som du selv sir, hvorfor gør den, hvad er på færde?
  Den indre trofaste vagthund lever du med hele livet, også selv om du ikke kan li hunde😃
  Du kan ligeså sige ‘god hund’ med det samme😃🤗

  • Anja Dalby
   Forfatter
   28. april 2021 / 14:23

   Haha ja det er nemlig helt rigtigt Gerd! Jeg kan ligeså godt bare sige god hund og nusse den med det samme :)
   Det er jo også det eneste egoet ønsker, tryghed og anerkendelse for at eksistere og passe så godt på mig som det gør.

   Tusind tak for din kommentar og tak fordi du læser med.

   Mange kærlige hilsner
   Anja

 2. Hanne Zoé Laursen
  10. december 2017 / 12:26

  Tak for dig Anja – der fik jeg lige svar på en tegning jeg har lavet fra min egen underbevidsthed – det jo mit EGO, det handler om tra da ? Jeg skal bare vende mig, og slippe UHYRET fri og ikke lade det styre mig ? Bedste hilsner Hanne Zoé

  • Anja Dalby
   Forfatter
   26. januar 2018 / 15:03

   Selv tak Hanne, fordi du læser med og hvor dejligt at du fik svaret her! Det gør mig glad at høre.

   Mange kærlige hilsner
   Anja

 3. Linda
  18. august 2017 / 09:02

  Kære Anja.
  Så smukt skrevet.
  Jeg ønsker denne indsigt/skift. Jeg er på vej, men har ikke sluppet snoren helt endnu.
  Sender lys & kærlighed din vej. ??

  • Anja Dalby
   Forfatter
   18. august 2017 / 10:05

   Kære Linda

   Tusind tak for din kommentar og fordi du tog dig tid til at skrive.

   Jeg sender dig lys og kærlighed på din vej også, i dit arbejde med det ego du har med dig, tak igen fordi du skriver.

   Mange kærlige hilsner

   Anja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.