Egoet i anden potens

I alt det her selvudviklings – og spiritualitetsarbejde, der kommer ofte nogle ting ud i lyset, som vi ikke altid er lige stolte af at indeholde. Det er arbejdets natur og det som det hele drejer sig om. Alligevel kan det føles virkelig træls, at se på alt hvad vi indeholder. Det er naturligvis egoet som synes det er træls, for det er egoet der bliver afsløret.

I afsløringen skulle det meget gerne gå op for os, at egoet virkelig ingen magt har. At alt hvad det indeholder af rimelig kedelige karaktertræk, gamle mønstre og reaktioner, ikke er andet end fatamorganaer, for egoet er ikke virkeligt. Det er kun egoet der mener, at det er det.

Når det sker, at vi opdager at vi indeholder noget mindre kønt. Lad os sige, at vi opdager, at vi nogle gange opfører os rimeligt meget som et offer. At vi egentligt ofte synes det er synd for os og at livet ligesom skylder os noget. Det som egoet så ofte gør i den opdagelse, det er at synes at det er synd for sig selv. Det synes at det er synd at det har opdaget, at det føler sig som et offer.

Egoet får ondt af sig selv over at opdage, at det altså måske kan være lidt Maude-agtig nogle gange. Det som egoet så kan finde på, det som egoet altså meget ofte gør, det er at blive Maude-agtig over at opdage, at det er Maude-agtig. Det er egoet i anden potens!

Det selvmedlidende ego

Så vi bliver lagt i seng med hovedpine og en selvmedlidenhed på størrelse med rundetårn, kun fordi egoet fik ondt af sig selv, over at det (egoet) følte sig som et offer. Det er en rimelig besynderlig reaktion at blive opmærksom på. Men ikke desto mindre er det det som sker i de fleste af os, hver gang vi arbejder med selvudvikling og med at se ærligt på os selv. Egoet dømmer egoets reaktioner og vi ryger længere ned i spiralen af dårligt selvværd og lav selvkærlighed.

Det svarer til at blive vred på sig selv, over at opdage at er vred.

At reagere barnligt og umodent på at opdage, at man reagerer barnligt og umodent.

At blive stresset over at opdage, at man er stresset.

At skælde sig selv ud, over at skælde ud.

Egoet dømmer egoet

Det er altså kun egoet som vil dømme egoet. Bevidstheden i os, ville aldrig dømme egoet. Bevidstheden ville se på et karaktertræk som egoet indeholdt og bevidstheden ville forstå. Bevidstheden ville føle omsorg. Alle de råd der ville komme fra Bevidstheden, når vi opdager et mindre charmerende karaktertræk i egoet, ville handle om det stik modsatte, af det vi opdagede.

Det ville være råd som indgav mod, som gjorde at egoet følte sig elsket og tryg. Bevidstheden ville handle med forståelse og venlighed. Hvilket ikke er det samme som at kravle hjem under dynen med en othellolagkage når vi opdager, at vi ikke er så lækre i vores personlighed som vi ellers gik og troede.

Det er egoet som trøster med kage, cigaretter, alkohol osv. Det er egoet der trøster med dage foran Netflix og hjertesmerte opslag på Facebook, så andres egoer kan tilkendegive, at det virkelig er hårdt og trist at være menneske. Bevidstheden hepper og synes det er megafedt, at endnu mere af egoet kommer ud i lyset, så egoet kan blive opløst i kærlighed.

Bevidstheden er din smarte træner

Bevidstheden står klar som en træner på sidelinjen. Med en vanddunk, motionsprogram og ordenlige sengetider. Bevidstheden ved hvad der skaber jordforbindelse, som er det der skal til når egoet er snurret helt ud i galakserne. Når egoet synes det er synd med synd på fx.

Bevidstheden er glad for opdagelsen af de sjove træk i egoet. For Bevidstheden har ikke hæftet noget på der handler om godt eller skidt, det er kun egoet der gør det. Bevidstheden er lykkelig for at blive endnu mere fri af egoet, for det er nemlig det der sker, når du ser noget træls i dig selv. Du har muligheden for at blive endnu mere fri. Men vær opmærksom på om dit ego graver dig endnu længere ned, ved nu også at synes det er både synd og skamfuldt for dig, at du er som du er.

Egoet er en begrænsning på din sande natur. Hold nøje øje med hvad det går og finder på af gakkede ting. Din sande natur er der det er dejligt at være, der findes ingen smerte. Det er kun i egoet der er smerte, så hvis du gerne vil af med smerten i dit liv, så er egoarbejde vejen frem. Bon voyage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.