Egoet er en vidunderlig tjener, men en træls hersker

Alle som arbejder med selvudvikling eller spiritualitet ved, at det ikke altid er lige pæne ord egoet får med på vejen. Hvilket jo er interessant, for når vi dømmer egoet og gør det forkert, så er det egoet som dømmer sig selv. Den del af os, som er sjæl, som er Guddommelig, som er en del af alting, den del kunne aldrig finde på at skælde egoet ud for at være ego. Egoet gør ikke andet end det har fået besked på og alligevel, så gør egoet sig selv forkert, finder sig selv pinlig i sin underlige selvhøjtidelige offerrolle. Det er naturligvis bare en undskyldning for at finde en anden måde at føle smerte på, for hvis der er noget egoet er pjattet med, så er det at lide.

Egoet er bare ego. Egoet bliver først problematisk, når det skal gemmes væk fordi egoet synes det burde være mere udviklet, end at være ego. Egoet er temmelig skizofrent. I det øjeblik vi kan se egoet udefra, så kan vi grine kærligt af det og det mister øjeblikkeligt sin magt.

Når vi er så meget i egoet at vi tror på hvad det siger, så er egoet farligt for os selv og vores omgivelser. Når vi tror på angst, panik, storhedsvanvid, arrogance, frygt, dommedagsscenarier og Jantelov. Ondskab kommer ud af frygt og det er ikke fordi der skal tages let på det, hver eneste dag er vi vidner til egoer der handler ondt ud af frygt. En person der handler ondt er en person der er blevet gjort ondt, det er altid vigtigt at huske inden vi dømmer andre for dem de er.

Egoet mister magten over os, når vi holder op med at tage det så alvorligt og holder op med at tro på den smerte som egoet er vild med at holde sig selv i. Det hjælper virkelig meget at grine af egoet. Vent med at grine af andres egoer til du er alene, det er ikke altid andre egoer tager det så pænt at blive leet af.

Men før du måske er der hvor du kan le af dit eget ego, så er du nødt til at nå til et sted hvor du ikke længere vil acceptere den smerte som egoet skaber. Og det som er interessant ved det, det er at det faktisk er de færreste mennesker som er villige til at slippe den smerte helt. Uanset hvor meget de arbejder med sig selv, så sidder der en sidste krog af smerte og niver og den smerte er så svær at slippe, for selvom det gør ondt, så gør det også godt. Smerten er også sød og det er den besynderlige masochisme i egoet du skal kunne slippe.

Din sjæl er ligeglad, den er i gang med at sjippe i solen, men egoet vil ikke slippe den sidste smerte fordi det ved, at når den krog bliver sluppet, så har det ikke mulighed for at skabe mere følelsesmæssig ballade. Så eksisterer egoet kun til at tjene dig ved at huske koden til netbank og hvordan du parallelparkerer. Det er der ikke så meget storhed i, som når det fx kan få lov til at gakke ud i en selvskabt offerrolle.

Det er et valg du skal træffe i dig selv, vil du virkelig gerne være fri fra ego. Virkelig? Så slip at ville have ret. Slip også at det nogensinde overhovedet har været synd for dig, at du er blevet gjort ondt. Det er kun egoet der synes det, din sjæl synes det var en spændende erfaring. Kan du slippe alt det? Hvis du kan, så er det meget nemmere at grine næste gang egoet dukker op med en smertefuld historie og din perlende, kærlige latter, vil gøre egoet så trygt, at det lynhurtigt giver slip på smerten igen. Egoet skal tjene dig, du, din sjæl, dig, du skal herske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.