Det guddommelige forældreskab

De af os som er forældre eller er så heldige at have med børn at gøre, vi ved godt at det bedste for barnet ikke er at forkæle det ved at give det sin vilje hele tiden. Vi ved at vi må ruste barnet til en verden udenfor hjemmet ved at stille krav til det og ofte må vi gå imod barnets vilje ved at sætte regler op for det. Vi gør det i kærlighed og for at passe på barnet, vi lader det ikke spise 20 is, vi lader det ikke gå på rækværket af broen, vi hjælper det med lektier, sund mad, motion, en god og sund tilgang til livet.

Barnets idé om hvad der er godt for det, er meget ofte helt anderledes end vores. Og selvom vi virkelig kan have godt af at se tingene i barneperspektiv og selv hoppe med i vandpytten og finde ud af at vi overlever våde sko og strømper uanset hvor bøvlet vi som forældre mener det er, så er vores fornemste opgave faktisk at sætte regler op som styrker barnet. Vi kender godt de børn der er grænseløse, vi ved godt hvilke voksne de bliver. Børn uden fornemmelse for deres egen krop, deres egen sjæl, deres eget bedste. Vi synes faktisk det er synd for de børn at de ikke har fået sat rammer op for dem i deres hjem.

Regler og disciplin skal ikke til bare for at nære en sær sadistisk side i sig selv. Men sådan er de fleste forældre heller ikke. Disciplin skal til for at lære barnet selv at kunne stå op en dag, selv at kunne gøre sit hjem rent, lave mad, vaske tøj. Tjene penge, passe på sig selv, sin krop, menneskene og dyrene omkring det.

For som voksne at kunne nærme os det Guddommelige, for at lære at leve i overensstemmelse med vores sjæl, så er vi nødt til at se på os selv på samme måde. Mange af os har et ego som lever som om det aldrig har fået sat en grænse op. Et ego som tuder hvis det ikke får en stor bil (for det har alle de andre), et ego som laver forbrugslån og fastlåser os i evig gæld, fordi det vil have nye sko hver uge. Vores egoer opfører sig som de børn vi har sværest ved at holde af. Dem der kræver og kræver hele tiden. Hvor der aldrig er noget der er nok. Et barn som forkaster det sidste nye legetøj for straks at kræve noget andet.

Egoet er ikke vores fjende. Slet ikke. Men ligesom et lille krævende og meget forkælet barn, så kræver det en indsats at holde af det. Og ligesom vi kan sidde nok så meget med sådan et barn på skødet og sige at vi elsker det præcis som det er, så er det som virkelig rykker at vi siger: Nu er det nok. Nu er der ikke noget nyt legetøj, der er ingen is, der er ikke ubegrænset iPad tid. Vi sætter barnet til at rydde op efter sig selv, lærer det at tage ansvar for sit liv og tage hensyn til dem omkring det.

Hvis vi ser vores ego for hvad det er, et forkælet barn, så er det også meget nemmere at forstå at vi ikke bare kan lade det køre friløb. Nok er aldrig nok for et ego. Uanset om det så er spirituelle kurser (for så bliver jeg så og så god og det kan alle andre også se at jeg er) eller om det er Chanel parfume. Vi får kun styr på egoet ved at sætte discipliner op for det. Gennem motion, en ordenlig kost, tid i naturen og meditation, tid i stilhed. Lære at tøjle emotionerne, så de ikke render af med os og skaber kaos i vores omgivelser og i os selv.

Det er ligesom med det umulige barn, det er den eneste måde vi kan få egoet til at slappe af. Ligesom et barn bliver trygt af at kende reglerne og de rammer det kan bevæge sig indenfor, jo mindre vil et ego også gakke ud når det ved at vi holder hvad vi lover. Vi står op kl. 5 om morgenen og mediterer. Vi løber den tur. Vi spiser faktisk grøntsager i stedet for kage. Vi stopper op for at se på et træ i stedet for at se på vores smart phone.

Det Guddommelige vil gerne have os tilbage igen. Men det gider ikke en flok snotunger der skriger og hyler over ikke at må få endnu en is. Vores opgave her er at lære at holde egoet i skak, så vi bedre kan lytte på sjælen. Sjælen ved godt hvad der er sandt. Ligesom den kærlige forælder ved det. Sjælen er en del af det Guddommelige og vi kan få et fantastisk liv i glæde, ro, overflod og flow når vi får tøjlet egoet nok til at kunne lytte på det Guddommelige som hele tiden guider os og som en god forælder, vil os det allerbedste.

4 Comments

 1. 3. maj 2016 / 11:56

  Det er jo win-win vi har gang i her :-) Jeg skal da vist lige have din blog sat på min links-liste ;-) KH L

  • Anja Dalby
   Forfatter
   3. maj 2016 / 15:49

   Total win-win Lilly :) Og på forhånd tak hvis du ville linke til mine skriverier :) Kh Anja

 2. 19. april 2016 / 15:40

  Meget inspirerende og lærerigt! Wow. Du har sat gang i nogle tanker :-) KH Lilly

  • Anja Dalby
   Forfatter
   19. april 2016 / 17:00

   Nu læste jeg det lige igen Lilly, tusind tak for at minde mig om det indlæg. Det fik jeg selv en masse ud af at få gentaget. Og tak fordi du skriver, jeg er meget glad for at høre at du kan bruge mine indlæg til noget :) Kh Anja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.